hétfő, december 14, 2009

Narancsos-Ánizsos koszorú



Imádom az ánizs illatát és ízét.
Gyerekkoromban nem kellett noszogatni,hogy vegyem be a kanalas köhögéselleni gyógyszert,a Fagifort,sőt,úgy kellett rámszólni,hogy elég lesz már.
Imádtam.
Ez a gyógyszerillat jutott az eszembe amikor kibontottam a Trinity-től kapott ánizsos zacskót és egyszerűen tudtam,hogy jó lesz ez a kevert süti.{Hülye vagyok meg kerge,tudom!}


Nagyon rég ki akartam próbálni az ánizst,összegyűjtöttem rengeteg receptet,az első ez.Gondolkoztam még egy kekszen is,végül erre esett a választásom,mert egy kis mediterrán ízvilágot visz ebbe a "havazzakvagyne?"időjárásba.Ezenkívül használtam még a zacskós narancshéjat,szintén a dobozból és nagyon sajnálom,hogy nálunk ilyen nincs.Nagyon megkönnyítette a dolgom,hiszen nem kellett elhasználnom egy egész narancsot csak azért,hogy legyen egy kis narancshéjam.Félreértés ne essék,szeretem a narancsot,de minek egyek meg egy darabot csak azért mert szükségem van egy kiskanálnyi reszelt narancshéjra.Otthagyni meg ugyse fogom,ha kell ha nem,meg kell enni.Az egész konyha percekig illatozott tőle,miután felbontottam,intenzíven narancsillatú,mintha frissen én magam reszeltem volna le.


A tészta nagyon finom,könnyű,majd elszáll.
Eredetileg mini kuglófformában kellene sütni,nekem azonban nincs{még},ezért kis koszorúformába öntöttem.


4 darab mini kuglóf lenne belőle.





Narancsos-ánizsos koszorú

  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 tk reszelt narancshéj
  • 1 1/2 tk illatosra pirított ánizsmag
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 2/3 csésze liszt
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk sütőpor
Díszítés
  • porcukor
A tojásokat,a tojássárgáját,a cukrot,a narancshéjat,az ánizst és a sót egy tálban,fakanállal addig kavarjuk ,amíg a cukor elolvad és a massza kifehéredik.Nagyon hamar megvan.
Apránként belecsorgatjuk az olajat,folyamatos keverés mellett.Egyneművé kavarjuk a tésztát.
A lisztet a sütőporral összevegyítjük,majd kis adagokban a tojásos masszához keverjük.Alaposan összedolgozzuk.Kikent,kiliszetezett formába öntjük,előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Kivesszük,a formában langyosra hűtjük,majd kiborítjuk és porcukorral megszórjuk.








6 megjegyzés:

  1. Mindent szeretek, ami ánizsos! Ez is nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Lúdanyó!

    Nekem nagyon ízlett.Férjem inkább az almás linzert ette.

    VálaszTörlés
  3. Belly, tudod te, az első kép milyen király lett??? ( A többi is, de ez főképp....)
    A süti is nagyon tetszik, bár bevallom, mikor a köptetőt említetted, picit megijedtem, hogy baj van az ánizzsal:DDD De megnyugodtam....

    VálaszTörlés
  4. Trin!

    Nem tudtam,de köszi!!!!!!!!!{meglepett őzikeszemeim vannak:-D}
    Hát igen,mondtam én,hogy hülye vagyok.Senkinek nem a köptető jutna eszébe rögtön és nem is lelkesedne úgy érte,mint én:-D

    VálaszTörlés
  5. Dehogynem Belly,
    egy csomó embernek a köptető jut eszébe, pl. Viki is azt szokta említeni:))De én IMÁDOM!!!!

    VálaszTörlés