Ez az a mézes krémes recept,ami felettébb különös körülmények után jutott a birtokomba.Nem írom le hogy,mert egyesek nagyon-nagyon hülyének néznének miatta,elég csak ha én tudom,hogy hogy történt a dolog.
A recept anyósomé,1973-ban jegyezte le egy fecnidarabra,amit én találtam meg 2003-ban.Épen,sértetlenül.
Férjem akkor már rég mondogatta,hogy mézest szeretne enni,de amit én tanultam otthon,na,az nem volt olyan.
Igen,olyan.
Mint a mamáé.
Amikor meg lett a recept,kipróbáltam.Tökéletes arányok és nagyon finom sütemény.
Mint írtam,24-én egy forgószél sebességével dolgoztam,lévén egyetlen szabadnap,meg szenteste,meg barátok,meg hajtépés meg majdnem sírógörcs meg stb....
Mikor a mézesre került a sor,rájöttem,hogy nincs min sütni,mert a nagy tepsibe a beiglik kornyadoztak és a recept arra van méretezve.
KöBö felhördült,hogy mi az,hogy nem lesz mézes.
Villogott a szeme rendesen,amikor előhozta nagyanyám kis,sokat szerepelt zománcos tepsijét és kijelentette,hogy akkor emeletes mézes lesz.
Meg lekváros,mert azt ő látta a blogokon.
Szilvalekváros,mert azt szereti.
Nem volt apelláta,megsütöttem 7 lapot,az eredeti 4 helyett,az iparművész úr meg boldogan krémezett,lekvározott,illesztett,eszegetett.
Eredetileg csokimáz lenne a tetején,de a férjem nem szereti,így nálunk minden karácsonykor csupasz krémes van.Azért leírom,mert ilyen kemény lapokra tökéletes a máz,szép egyenletes,roppanós és ha teszünk bele egy kis rumot,akkor még fényes is lesz.
Kipróbáltam,onnan tudom.
Aztán én ettem meg az egész tepsivel,mert az úr nem ette a csokimáz miatt.Na,akkor lett egy kis mézescsömöröm.Még jó,hogy egy évben csak 1x sütöm.
Mézes krémes
- 6 ek tej
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg zsír{igen,zsír.Nem vaj,nem margarin,zsír!}
- 3 ek méz
- 45 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk kakaó
- 1 nagy csipet fahéj
A tejet,tojást,cukrot,zsírt,mézet vízgőz felett addig keverjük,amíg minden elolvad.Levesszük a vízgőzről és kicsit hűlni hagyjuk.Addig elkeverjük a lisztet a a szódabikarbónával és a fűszerekkel.Rögtön belekeverjük a mézes masszába és azonnal 4 részre osszuk,nyújtjuk és tepsi hátulján kisütjük.
Ha hagyjuk kihűlni a tésztát akkor a megkeményedő méz és cukor miatt nagyon nehezen lehet kinyújtani.
Krém
- 5 dl tej
- 2 csomag vanillines cukor
- 10 dkg búzadara
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
A tejet felforraljuk a vanilines és sima cukorral,beleszórjuk a grízt és nagyon sűrűre főzzük.{pudingszerűre}
Amikor besűrűsödött,levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat.Ha elolvadt,félretesszük,de időnként átkeverjük,hogy egyenletes massza maradjon,ne dermedjen meg a formábanHa kihűlt,megkenjük vele a lapokat.
Csokimáz
- 5 dkg vaj
- 2 ek kakaó
- 10 dkg cukor
- 2 ek víz
Simára főzzük és a süti tetejére öntjük.Gyorsan dolgozzunk vele,hamar köt.
A férjemnek ízlett lekvárral,nekem is,de nem volt az az igazi.Nem így szoktam meg.Attól függetlenül finom lett.
Te pedig Ancsikával beszéltél össze?? Ő is ilyet sütött...Nagyon szeretem!!!
VálaszTörlésEn is ezt tervezem megsutni,nagy kedvencunk,en is ritkan sutom.
VálaszTörlésTrin!
VálaszTörlésÉn mondtam az előbb is,hogy agyhullámok:-)
Edó!
Igen,bőven elég karácsonykor sütni,annyira tömény.De akkor kihagyhatatlan.
A Kinderemnél ugyanez a tapasztalatom a mézes lapnál.
VálaszTörlésNagyon finom lehetett ezzel a darás krémmel. Pont most kaptam én is egy ilyen mézes-krémes receptet,de az nem lekváros,viszont zsíros szintén. Nagyon jól néz ki a Tiéd,csoki nélkül is.:-)))
Andi!
VálaszTörlésAkkor jól gondoltam.
Erdetileg ez sem lekváros,a férjem szerette volna most így.
Azért egy kis csokimázzal szebb lenne.Nagy bánatom:-)hogy nem lehet.De köszi!
Az egyik kolléganőm az ő csokimáznélküli szeletét elnevezte hulla-szeletnek.
VálaszTörlésKicsit morbid,nem? Az is darás-krémes.Úgyhogy jó a lekvár,mert lehet hasonló sorsra jutna a Tiéd is:-)))))
Andi!
VálaszTörlésEz nagyon morbid:-oooo
Beszélek én,aki özvegyi csókot süt:-))))))
Én csokimáz nélkül szoktam, porcukorral leszórva a mézes-krémest. Sztem ez a te verziód nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésThrini!
VálaszTörlésKöszi.
BAKK.....én meg a porcukrot nem szeretem a süti tetején.
Egyik kedvenc sütim a mézes,de még soha nem sütöttem meg, lapokat nem igazán szeretek gyártani.Talán egyszer elkészítem, mert nagyon finom4
VálaszTörlésBelly, nagyon szép lett! Biztos finom is :) ha készítek, ugye használhatom a recepted? :)
VálaszTörlésOttis!
VálaszTörlésHajrá,hajrá!
Majd meglátod{illetve érzed}hogy milyen jó!
Garffyka!
Most komolyan!
Meg sem kell kérdezned.Jól néznénk ki,ha engedély kellene a sütéshez.Próbáld csak ki bátran.Nagyon finom,lekvárral vagy anélkül is:-)
Szia! Marlenka ügyben kerültem Hozzád, és ránéztem, Te hogy csinálod a mézest, én pont tegnap vágtam fel a vasárnapi sütést.
VálaszTörlésNem értem, miért kell kompromisszumot kötni. akkora nagy ez a süti, bőven lehet, hogy a felét megkened lekvárral, és erre a felére nem kerül csokimáz. mert ki mondja meg Neked - na a jó uradon kívül :-) - hogy nem lehet a csokimázt fél adagból csinálni... legfeljebb majdnem kihűlten teszed rá a részedre, ami ugye nem lekváros ...
nálunk a rakott krumplit is ilyen felesben kell csinálni, mert mi szeretünk rá egy kis hagymát, a gyerek meg másféle kolbásszal nem szereti.
pusszantás
Szia Böbe!
VálaszTörlésJó az elképzelés,mármint hogy felezve kellene,de ha körülnézel a blogomon nem sok krémes sütit találsz.Azért mert nem rajongok annyira értük.1-2 kocka elég belőlük,aztán ítéletnapig is ott lehet felőlem.Szóval ezért nem csokizok.Nem kompromisszum miatt,bár a süti érdekében igen.A csokimázas a férjem miatt ott állna,hozzá se nyúlna,így viszont elfogy.Az az 1-2 kocka meg jó csoki nélkül is.