csütörtök, április 02, 2009

Kifli és sóhajok



Miért van az,hogy ha az ember és az ő párja szeretnének enni egy jó minőségű és finom kenyeret,akkor kénytelen neki állni és a két szép kacsójával bedagasztani majd megsütni?Miért nem lehet egy boltban normális minőségű kenyeret kapni,aminek van íze,állaga és illata?Miért kezdik el a beszokatást{annak nevezhető}a fentiekhez hasonlító kenyérrel és miért térnek át 2 hónappal később egy laza szerkezetű,morzsálódó,hamar kiszáradó,savanyú,felfújtatott valamire?Azt hiszik,hogy ezekután is meg fogom venni?Egy nagy frászt!!!!
Szóval ezen monológot hallgathatta végig KöBö miután hazabaktatott a boltból és kitette az asztalra a reggelire szánt veknit.Mindenesetre megreggeliztünk,mert nem vagyok Molly Weasley,nem tudok a pálcám hegyéből kenyeret előpattogtani,de abban a minutumban megfogadtam,hogy én ma kenyeret fogok sütni.Az ember laposakat pislogott a körözött mögül,nem mert szólni,{jött utánam hűségesen a géphez is miután egy számára ismeretlen szót hallott}én pedig "Limara"csatakiáltással becsusszantam a gép elé.Aztán kissé visszavettem a tempóból,mert hát mindenhez öregtészta vagy kovász kellett volna,azt pedig hirtelenjében nem tudtam leakasztani a szögről.Már kezdtem feladni,amikor megláttam a kiflijeit.Döntöttem,ellenvetés nem volt{Persze,mert azt hitte süti lesz.Nagyot nézett mikor kiszedtem a tepsit:-D}és a 8 db kifliből most már csak egy árválkodik,de KöBö már be is jelentette rá az igényét vacsorára.

Kifli

  • 2 dl tej{ebből 1 dl az élesztő felfuttatásához kellett}
  • 2 ek tejföl
  • 2 tk só
  • 1 ek ecet
  • 4 ek olaj
  • 50 dk liszt
  • 1 tk cukor
  • 3 dk élesztő

Én az élesztőt felfuttattam a cukorral és 1 dl meleg tejjel,majd minden hozzávalót összegyúrtam.Tálban a duplájára keleszettem,majd 8 részre vágtam.Ovális formára nyújtottam és úgy tekertem fel őket.Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a kifliket és bár Limara nem írta de lekentem őket egy kis sós tejjel elkevert tejföllel.Megint a duplájukra keleszettem és sütőben 4-es fokozaton megsütöttem őket.A sütés kezdetekor egy kis fém tálkában vízet tettem be a sütő aljára,hogy jó kis gőz legyen és a sütés vége előtt,amikor már szilárd kérge volt,de még nem színesedett,kivettem.

Nagyon finom,kifejezetten jó illatú,tömör,laktató,puha bélzetű,foszlós,cserepes csoda lett.





6 megjegyzés:

  1. PONTOSAN így történt velem is - meguntam, hogy nincs ehető kenyér az üzletben, és már csak elvétve vásároljuk a kenyeret, én magam sütöm. Olyant, amilyent kívánok. És időnként kiflit sütök, meg péksütiket. És tudod mit? Megéri...

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Én is erre a következtetésre jutottam!Szívemből szóltál,Uff.

    VálaszTörlés
  3. nagyon jót mosolyogtam! :)Remélem a kenyeret is kipróbálod, a kiflik gyönyörűek! :))

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Ki lesz,ki lesz,csak le kell küzdenem a parám a kovásztól.{Valamint ha jó a recept,nem lehet elrontani semmit.}Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Szia újra,
    látom rendes iszonyod van a kovászolástól - nyugiiii :-))) belejössz. Nem ördöngős dolog, hidd el nekem. Én sem sütöttem tavaly decemberben még kenyeret, addig egyetlen sikertelen próbálkozásom volt. Mára pedig már rutinosan megy a dolog! És az eredmény mindenért kárpótol!!!

    VálaszTörlés