szombat, szeptember 05, 2009

Habart bab

Szégyen,nem szégyen,a habart babbal hites férjem ismertett meg,eladdig fogalmam sem volt róla,hogy a babot be lehet habarni.Egyáltalán mást is lehet csinálni belőle,mint babgulyást.Na jó,voltak emlékeim holmi babfőzelékről,még nagyon kicsi menzásként,de hiába kértük otthon,senki nem volt hajlandó főzni.
Szóval,egyszer a férjem elkezdett áradozni valamilyen tejjel habart babról,amit még a nagymamája főzött nekik,füstölt hús is volt benne,de ették cukorral is.Na itt kicsit furán néztem rá.Füstölt ételt cukorral?!Na menjél már!!!Mindenesetre mint egyszemélyes kérdezőbiztos,végigjártam a szomszédokat,hogy ez milyen étel és hogy készül.Elmondták,megcsináltam,ízlett és azóta is gyakran szerepel nálunk.Nyáron,hidegen egyszerűen mennyei.

Habart bab
  • 50 dk bab{lehet fehér is,azzal finomabb szerintem,de nincs olyan szép színe,mint a tarkababbal készültnek}
  • 1 db babérlevél
  • víz
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 l tej
  • 3 ek liszt
  • bors
  • ecet
  • lehet még füstölt húst is beletenni,ritka vendég nálunk
  • elvetemülteknek cukor vagy édesítőszer
A babot előző este beáztatjuk,majd másnap feltesszük főni annyi vízben amennyi jó ujjnyira ellepi.Teszünk bele 1 babérlevelet és megsózzuk,borsozzuk.{Nem kell erősen,mert amikor behabarjuk,lehet még igazítani a fűszerezésen}Amikor puha a bab,behabarjuk{3 ek liszt,1 kis pohár tejföl,ezt csomómentesre keverjük egy kis tejjel,majd a tejjel feleresszük} és kb 10 percig kis lángon kiforraljuk,persze ilyenkor már kavargatjuk,le ne égjen a habarás.Akkor jó ha kicsit besűrűsödik,de leveses marad,nem főzelék állagú.Lehúzzuk a tűzről és miután 1-2 percet pihent,ízlés szerint ecetet teszünk bele,nekünk általában 1/2 ek ecet elég az egész levesbe.Persze,lehet az asztalnál is ízesíteni ecettel,mert van aki nem szereti így,nagyon finom anélkül is.

Amúgy én ecettel és cukorral ízesítve imádom.

9 megjegyzés:

  1. Jól néz ki.Anyu tejfölös bablevesnek hívta csak. Apu is állandóan az asztalnál rakott még ecetet bele.Finom volt,tényleg én még nem is készítettem.

    VálaszTörlés
  2. Én is szoktam készíteni, de ritkán, mert elég szeles étel:)
    Rokonságban amúgy sokan firs vöröshagyma karikákat tesznek bele, én csak simán eszem.

    VálaszTörlés
  3. Andi!
    Akkor itt az ideje:-)
    Noémi!
    Hát az már biztos,hogy elég szeleburdi ez az étel:-)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm! És hagymával biztos még tutibb! Ki kell próbálnom!
    Egyébként a káposztás tésztát is cukrozzák egyesek...:)

    VálaszTörlés
  5. Kiseri!
    Csak bátran:-).Tudom,hogy sok ételt cukroznak,pl:túrós tészta,zöldborsófőzelék,de ez az étel így is finom,meg úgy is:-)

    VálaszTörlés
  6. Nem kisalföldi vagy? A Hanyban (Hanság) még aszaltszilvát is főztek bele!!
    Gyerekkorom óta nem ettem!
    Akkor is a nyári (aratáskor senki nem ért rá) idényoviban főzték, mi - papék, más ételkultúrával - sose. Alig akartam megenni! Aztán kiderült, hogy jó!
    SZYM

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Nem ,nem vagyok kisalföldi,én eredetileg Borsodi lány vagyok,a Hajdúságba a férjem révén kerültem.Itt így csinálják,de nem lehet rossz se hagymával se aszalt szilvával.És most mondta a férjem,hogy a nagymamája néha főzött bele répaszeleteket is,de úgy nem szerette.

    VálaszTörlés
  8. Na ha ezt Zuram látná!!! Imádja! Füstölt hússal, tejjel, ahogy kell :-)

    VálaszTörlés