kedd, december 08, 2009

Birsalmasajt



Ezt kaptam mikulásra a férjemtől.


Vagyis nem ezt,hanem egy kosár szép,illatos birsalmát,melyet nem tudom melyik unokatestvérétől szerzett nagy titokban.


Mert már szabályosan sírtam,amikor megláttam a birsposztokat,ugyanis nálunk nem látni és nem kapni birsalmát.Nem is termesztik.Nem is árulják.


Katasztrófa.


Duende receptjét már korábban kinéztem,arra az esetre hogy hátha....mégis....


Most jött el a mégis.


Birsalmasajt

  • 5 kg birsalma
  • 4 kg cukor
  • dió
Az almát feldaraboltam négyfelé,magrekeszét eltávolítottam.Egy fazékban feltettem főzni.Duende 10 percet ajánl forrás utáni főzésre,de ő meghámozza.Én nem akartam elpocsékolni a héját,ezért 20 percig főztem,ahogy ajánlja.Leszűrtem,majd pár perc hűlés után a darálón átengedtem.
A nagy piros,lapos lábasomba öntötem és forrás után még 15 percig főztem.Tényleg pöfög mint a veszedelem.Hozzákevertem a cukrot és még 15 percig főztem.
Közben a férjem némi kérlelésre szárazon,egy serpenyőben megpirította a diótgerezdeket majd miután levettem a lekvárt a gázról,gyorsan belekevertem.
A formákat már az elején kibéleltem folpackal,így azonnal beletudtam merni a lekvárt.Tényleg gyorsan köt,nem unatkozunk mellette egy percet sem.
Másnap kifordítjuk a formából és Duende tanácsát követve naponta kell forgatni,hogy kérget kapjon és később is jól lehessen tárolni.

Most még csak forgatom ,meg eszem.Nagyon-nagyon finom lett.





10 megjegyzés:

  1. Gyönyörü. Felénk sincs birsalma, küldesz egy kicsit?

    VálaszTörlés
  2. Még nem kóstoltam, de ahogy kinéz, én tuti, nem hagynék időt a kérgesedésre. :D

    VálaszTörlés
  3. Gabriella!
    Ott gurul,ott gurul:-)Látod?
    Köszi.

    Egycsipet!
    Hát legszívesebben megenném az egészet.Mivel azonban kevés és aranyként tekintek rá,muszáj kérgesedni hagyni.

    VálaszTörlés
  4. Belly imádom a birsalmasajtot de én még nem csináltam jövőre biztos megpróbálom! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Mary!

    Üdv nálam.

    Próbáld ki,igaz pöfög és várni kell vele egy kicsit,de annyira finom.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk még van a piacon-ahogy elnézem, belevágok....
    Milyen darálón nyomtad át?? Ezek szerint a héjat benn lehet hagyni? Mert az még egyszerűbb lenne....
    Köszi előre is!!

    VálaszTörlés
  7. Felénk ugyan van birsalma, most is, de nem visz rá a lélek, hogy most befőzzek....inkább vennék egy jó nagy kanálnyit a Tiédből, annyira szép, és tuti fini....:-)

    Cserébe hoztam is valamit, kukk be hozzám érte!!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Belly az üdvözlést!
    Lekvárt is bot mixerrel is lehet így a birsalmát is. Egyik ismerősöm anyukája is azzal pépesítette!

    VálaszTörlés
  9. Belly!
    Gyere át légyszi:
    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/12/vendegvaro-delutan.html

    VálaszTörlés
  10. Trin!

    A héját benne lehet hagyni csak akkor nő a főzési idő.Ha meghámozod akkor csak 10 percig kell főzni.
    Sima húsdarálón nyomtam át,de Mary írja hogy botmixerrel csinálja.Az én botmixerem régi és fröcsögtet,ezt nem akartam.

    Latsia!
    Szívesen adok és megyek!

    Mary!

    Mint írtam fent,a mixerem régi és fröcsögtet,nem akartam az egész konyhát birslekvár színűre festeni.De nagyon jó ötlet.

    Reni!
    Mentem!

    VálaszTörlés