csütörtök, május 14, 2009

isler és linzer

Amikor béna,kezdő háziasszony voltam-mert volt olyan korszakom is-fogalmam sem volt arról hogy készül a linzer.Anyu,nagyi sose csinált,mindig a cukiban vettük meg,ha megkívántuk.Emlékszem,mindig kis harapásokkal ettem,szinte lemorzsoltam a szélét,körbe-körbe,amíg el nem jutottam a lekvárral töltött lyukas részéhez.A közepét tartom még ma is a legfinomabb részének és KöBö már nem is néz furcsán,ha meglát előttem 4-5 db lerágott szélű linzert,amikkel farkasszemet nézek,nem tudván eldönteni,melyiket is egyem meg előbb,ezért a végén mindig arra jutok,hogy bekapom az összeset:-D.
Szóval,fogalmam sem volt erről a tésztáról,nem is nagyon törtem magam,mert van nálunk is cuki,ami egészen addig meg is felelt amíg meg nem vettem náluk a sütit.Száraz,kemény és fognyűvő volt.És szerintem azóta sem változott,bár erről nincs érdemi információm,mert többet nem vettem tőlük linzert sem islert.Lehet,hogy másnak így ízlik,de nekem nem.{A többi sütijük viszont finom}Akkotájt jártam a fodrásznál és valahogy eljutottunk a sütikhez{végy két nőt és négy téma fog felbukkani-főleg-gyerek,házasság,recept és más nők akiket nyugodtan ki lehet beszélni:-D}ő pedig rögtön ide is adta linzerreceptjét.Nem egy nagy dolog,de azóta is így szerepel a receptfüzetemben:

Linzer Fodrász módjára

  • 70 dk liszt
  • 2 Rama
  • 20 dk porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 3 cs.vanillinescukor
  • 2 tojás

Ezeket összegyúrjuk,kicsit a hűtőben pihentetjük,kinyújtjuk kb 2 mm vastagra,kiszaggatjuk olyan formára amilyenre szeretnénk és kisütjük.Ha a széle kezd egy kicsit barnulni akkor jó.Ha kihűlt lekvárral összeragassztunk egy-egy darabot.1 napig állni hagyjuk,hogy jól megpuhuljon.Nem szoktam porcukrozni a tetejét,mert soha nem szerettem semmin a porcukrot.

Az islert ugyanebből a tésztából készítem de csak 60 dk lisztet használok+10 dk darált,pörkölt mandulát teszek bele.A többi ugyanaz csak a végén csokiba mártom őket.

Érdemes felezni,mert ebből a mennyiségből írdatlan sok lesz.De én ilyenkor viszek anyunak és nagyinak is.



4 megjegyzés:

  1. A linzer sokáig nálam is cukrászdás süti volt. Aztán kaptam egy hasonló receptet, amivel hatalmas sikert arattam.
    Nagyon szép az isler és a linzer is!

    VálaszTörlés
  2. Citromfű,Katakonyha!

    Örülök,hogy tetszik:-D

    VálaszTörlés