vasárnap, május 10, 2009

Házi puncsszelet



Tegnap megsütöttem a férjem által már oly régóta óhajtott nagymamám féle piskótát.Tekercset akart én pedig cseppet elszámítottam magam és 6 tojásból lett egy jó,vastag piskótalapom.Feltekerni nem tudtam,meg kellet hát valamivel tölteni,de tortára sem vágytunk,így puncsszelet lett.Nagyon laktató és eszméletlen finom:-D


Nagyi piskótája{kis tepsire}


  • 4 db tojás
  • 25 dk cukor
  • 20 dk liszt
  • 4 ek hideg víz
  • 4 ek forró víz
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna


A sárgákat 20 dk cukorral és 4 ek hideg vízzel jó alaposan,habosra kavarjuk.Akkor jó ha belenyúlunk az ujjunkkal és nincs az alján cukorszemcse.A tojásfehérjéket 5 dk cukorral olyan keményre verjük,hogyha a tálat felfordítjuk nem csúszik ki belőle a hab.Ekkor hozzáteszünk 4 ek forró vízet és ezzel is keverjük,amíg olyannak nem érezzük a habot mint a vattacukor.A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a cukros tojássárgához adagoljuk.Ne ijedjünk meg ha a végén egy kicsit nehezen kavarható lesz.Utána kanalanként a fehérjéhez adagoljuk és lassan elkeverjük.Ne féljünk nem fog a hab összetörni sem összeesni.Ezekután tepsibe öntjük és megsütjük.Nagy előnye ennek a piskótának,hogy bármikor megnézhető és ha kiveszem akkor sem esik össze.Anyukám-mivel cukros-édesítővel készíti,kicsit kevesebbel,mert az töményebb és ott remekül működik.


Házi Puncsszelet


  • 1 kész piskótalap
  • 100 gr vaj
  • 150 gr porcukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl rum
  • 1 dl erős fekete kávé
  • 2 ek kakaó
  • 50 gr mazsola
  • 50 gr dió


A piskóta lap tetejét vékony csíkban levágjuk,félretesszük.1 cm-es keretet hagyva a lap belsejét kikaparjuk és egy porcelántálba tesszük.A tejet a fele rummal összekeverjük és a lapot meglocsoljuk vele,keveset félreteszünk,hogy a tetejére is jusson majd.A többi rumba beáztatjuk a masolát,majd lecsepegtetjük.A tojást a cukorral habosra kavarjuk,beletesszük a kakaót és a kávét,majd gőz felett forrásig főzzük de nem forraljuk.Levesszük a tűzről és rögtön beletesszük a vajat,simára keverjük.Ezután,azon melegében összekeverjük a morzsalékkal,a darabos dióval és a mazsolával.Langyosan töltjük bele a piskóta "hasába"Ráillesztjük a tetejét,meglocsoljuk a maradék rumos tejjel és kicsit pihentetjük,ezután tálaljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése