vasárnap, május 31, 2009

VKF! XXV-A dübbencs


Lassan az összes eddigi VKF posztomhoz alcímként odaírhatnám:Kalandok a konyhában{de ezt már "levédték" előlem:-D}Amikor megláttam a kiírást,egyből a dübbencsre gondolt
am,mert krumplis,tájjellegű és finom.Rögvest elkértem Zsófi kolléganőmtöl a receptjét,megcsináltam,nagyon jó lett és abban a percben elveszett az iromány.És pofátlan módon ez még 2x előfordult.Pedig nem vagyok "szőke".Így negyedszer is elkértem a receptet és jól látható helyre,a számítógépre ragasztottam,hogy majd bemásolom.Most is itt csücsül:-D.
A dübbencs előfordulási helye általában a Hajdúság.Tipikus szegényétel,mert régen ha volt egy kis krumplid és egy kis liszted,már nem voltál egy elveszett ember{éhes meg pláne nem}Élő példája,hogy hogyan húzzunk le több bőrt a rókáról-jelen esetben a tésztáról,hiszen sokféle töltelékkel-édessel,sóssal egyaránt-tölhető,de legjellem
zőbb a sima{csupasz}és a jó kemény szilvalekvárral töltött fajta.Mérete lehet különböző,itt általában kézzel szakítják és formázzák bukta alakúra,de beigli nagyságú is lehet.

Dübbencs

 • 1 kg liszt
 • 5 dk élesztő
 • 1 dl tej
 • 3 ek cukor
 • kb 10 dk főtt,tört krumpli
 • 2 dl a főzővízből
 • 3 tk só
 • 4 ek púpos ek tejföl
 • 10 dk olvasztott vaj vagy zsír
Az olvasztott vaj kivételével mindent összegyúrunk és duplájára kelesztünk.Kicsit megint átgyúrjuk,20 percig kelesztjük,majd vagy kinyújtjuk és tetszés szerinti méretű négyzetekre vágjuk,vagy kézzel kiszakítjuk és a kézfejünkön ellapogatjuk a megfelelő méretre és vastagságra.
Ezután belemártjuk az olvasztott vajba{vagy zsírba} az egyik oldalát{vagy lekenjük kenőtollal} és feltekerjük{belül legyen a vajas rész}.Tepsiben még kelesszük egy kicsit és tojással lekenve szép pirosra sütjük.Ne rakjuk túl közel egymáshoz,mert szépen összekel.

Kétfelé vettem a tésztát és az egyik felébe beledolgoztam 10 dk nagyon apróra vágott,bőrétől megfosztott lángolt kolbászt,a többit pedig ugyanúgy csináltam mint a sima dübbencsnél..Nagyon finom lett így is.

9 megjegyzés:

 1. Látszik, hogy az ország 2 szélén élünk-én nem ismertem, de nagyon tetszik!!Finom lett, ahogy látom!!Megkóstolnám:)))
  Tényleg, én meg dödöllében is gondolkodtam, az meg szerintem felétek nincs-jól tudom?

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Nem,nincs,de már olvastam róla.
  És tényleg finom lett:-D

  VálaszTörlés
 3. Belly! én is ideértem! :) és mit látok? Dübbencset! A nagymamám rengeteget csinált. Anyukám is Debrecen mellé való! :)

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Üdvözöllek!Akkor virtuálisan megkínállak pár darabbal,nagyon finom lett:-D{én is nagyon szerettem azokat az ételeket amit nagymamám csinált.Felejthetetlen}

  VálaszTörlés
 5. Én a kaporral rétegezett verziót ismerem.

  Aha, most már látom, hogy merre is jártak egyszerre az agytekervényeink :-DD Király!

  VálaszTörlés
 6. Ez nagyon tetszik!Még soha nem hallottam róla!Ez lesz a következő,amit kipróbálok!

  VálaszTörlés
 7. Viki!

  Írtam én hogy lesz majd meglepi:-D.A kaprosat még nem próbáltam,de annyi verzió létezhet,amennyit csak akarsz és bírsz.{De ezt a rétegezést nem értem.A dübbencset tekerni kell}

  Andi!

  Remélem sikerül,mert nagyon finom:-D

  VálaszTörlés
 8. Erről már hallottam, viszont még ezt sem készítettem el, de jól hangzik, bekerül ez is a várományosok közé.

  Köszi, hogy az olvasóm lettél:)

  VálaszTörlés