csütörtök, május 07, 2009

Kirándulás a Kőrösi Csoma Sándor Emléksztupához








Nem messze Szentkúttól található a Kőrösi Csoma Sándor Emléksztupa.Itt viszont már sietnünk kellett,ezért jóval kevesebb kép készült.Nagyon szép és nyugodt hely.


A Mátra aljában, a Zagyva folyó széles völgyére nézõ lankáson, közvetlenül a 21-es a út mellett, egy festõi szépségû helyen fekszik a Kõrösi Csoma Sándor Emlékpark. Az Emlékpark magaslatáról csodálatos panoráma nyílik a Mátrára és a Cserhátra. A közelben békésen legelészõ tehenek, a távolban erdõvel, mezõvel borított hegyek és dombok idilli környezetet nyújtanak a békességre, nyugalomra vágyóknak.
A Kõrösi Csoma Sándor Emlékparkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn, az egyetemes emberi értékek, valamint nemzetünk õsi hagyományának felbecsülhetetlen értékei hirdetésének, fenntartásának és ápolásának céljából
Az Emlékpark legfõbb vonzereje egy hagyományos buddhista kegyeleti emlékmû, a Kõrösi Csoma Sándor Békesztúpa, amely nagy tudósunknak állít méltó emléket. Halálának 150. évfordulója alkalmából épült 1992-ben, Õszentsége a Dalai Láma szentelte fel ugyanazon évben. A Sztúpa egy szent épület, amelyben ereklyék és felszentelt tárgyak nyertek elhelyezést. Közelében békességet és nyugalmat talál minden zarándok és látogató. Ezt sokan fedezték már fel, és járnak vissza rendszeresen.
A Sztúpa mellett áll a Kõrösi Csoma Sándor Emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és nagy tudós zarándokunknak, a Nyugati Világ Megvilágosultjának életútját tárja elénk. Ez az életút csodálatraméltó példát állít mindannyiunknak - magyaroknak és másoknak egyaránt. Szellemi óriásunk, Kõrösi Csoma Sándor, szinte emberfeletti munkásságával beláthatatlan távlatokat nyitott az egész emberiség számára azáltal, hogy elsõként tárta ki a kaput egyetemes szellemi örökségünk egyik legjelentõsebb élõ hagyománya, a tibeti buddhizmus felé.
A Kõrösi Csoma Sándor Emlékpark ünnepélyes megalapítására 1995-ben került sor. Fodor Gábor mûvelõdési és oktatásügyi miniszter ültette el elsõ fáját. Felszentelését a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség alapítója és szellemi vezetõje, a Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse végezte el. Azóta sokan nyernek itt testi, lelki és szellemi felüdülést, akár egy rövid látogatás alatt, akár úgy, hogy egész napot töltenek itt.
A látogatók kényelmét szolgálja a tibeti stílusú Tara Teaház teakülönlegességek nagy választékával, és egyéb finomságokkal. Az India Ajándékbolt kedvelt böngészõ helye az egzotikus keleti áruk iránt érdeklõdõknek, könyvespolcain a lelki-szellemi útkeresõk sok érdekes könyvbõl válogathatnak.
Az Emlékpark közvetlenül a 21-es fõút mellett fekszik, de könnyen megközelíthetõ vonattal is, valamint Budapestrõl közvetlen autóbuszjárattal. Tágas parkolója buszok számára is kényelmes helyet ad.
A sztupaAz Emlékpark legfõbb vonzereje a Sztúpa egész tájat uraló hófehér, impozáns épülete, mely aranyozott csúcsával már messzirõl felhívja magára a figyelmet. Jelenléte mélységes hatást gyakorol mindazokra, akik csak látják, illetve tiszteletüket fejezik ki iránta. Õszentsége a Dalai Láma által elvégzett felszentelése óta, az évek folyamán számos megvilágosult mester szentelte meg, és számtalan jószándékú zarándok jókívánságainak ereje ivódott masszív testébe, mely a Buddhák megvilágosodott szellemét testesíti meg. A látogatók nem kerülhetik el, hogy e rendkívüli energia áldásos hatása alatt rátaláljanak itt a béke és nyugalom szigetére, mely menedéket nyújt a hétköznapi gondok és megpróbáltatások háborgó tengerébõl idevetõdõknek.
Kõrösi Csoma kiállításA Sztúpa közvetlen szomszédságában álló kiállítási pavilonban - amely egy tibeti szakrális építészeti stílusban épült Csoma szentély - látható a nagy megvilágosult tudósunk életét bemutató kiállítás. A pavilon kecses ívû tetején a Buddhát és két fõ tanítványát jelképezõ aranyozott Tankerék és két gazella hirdeti a Belsõ Ösvény dicsõségét. Négy sarkán vízköpõ sárkányfejek hirdetik a Tan negativitásoktól megtisztító erejét.
A szentély-kiállítás fõ helyét elfoglaló hagyományos tibeti thanka festmény Kõrösi Csoma Sándort elmélyült szemlélõdésben ábrázolja. A képet Õszentsége a 17. Karmapa útmutatása alapján festette egy tibeti mûvész. A kiállítás kiemelkedõ értéke ezen kívül még a Tiszteletreméltó Lobzang Dzsampal ladaki láma által külön ez alkalomra írt dicsõítés Csomához, valamint Horányi Gábor térképe Csoma tibeti útjáról, amely világ-újdonság a Csoma-kutatás terén. Horányi Gábor Csoma leírásai alapján végigjárta útját, és felfedezte annak egy mindaddig vitatott szakaszát.
Tara Teaház2006 húsvétján nyitottuk meg tibeti stílusban épült, és tibeti motívumokkal nagy gonddal, kézzel festett, Tibet, Nepál és India bensõséges, szívet melengetõ hangulatát idézõ Tara Teaházunkat, melynek megépítésével névadójának, szeretett nõvérünknek és jótevõnknek Dévényi Katának végsõ kívánságát váltottuk valóra. Tibeti lótuszvirág-oszlopos üvegverandáján lágyan oldó keleti zene mellett illatos teákat (tibeti, indiai, nepáli, kínai), kávékat, friss gyümölcsbõl kívánságra készült italkeverékeket, jeges teákat és italkülönlegességeket, édességeket fogyaszthatnak vendégeink, miközben a veranda hatalmas ablakain át a Mátra és a Cserhát csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek. Olvasni vágyó vendégeink könyvajánlónkból kedvükre böngészhetnek; olvasgatva, sétálgatva, akár egész napot is eltölthetnek a béke eme szigetén, melynek célja igazi "békebeli" menedéket nyújtani a lét vándorai számára. India AjándékboltAz Emlékparkban 1996 óta mûködõ India Ajándékbolt a varázslatos Kelet (Tibet, Nepál, India, Thaiföld, Kína stb) egyedi és utánozhatatlan kézimunkáiért rajongók valóságos "kincsesbányája". A meghitt légkörû üzlet gazdagon rakott polcain könyvek, ajándéktárgyak, ékszerek, füstölõk, természetes alapú és egészségmegõrzõ szerek, kendõk, ágytakarók, lakásfelszerelési cikkek, használati tárgyak stb. nagy választékban kaphatók. Könyvespolcairól elsõsorban a buddhizmus õsi - ám a mai nyitott szellemû kor emberének is tökéletesen idõszerû - szellemi áramlatára szakosodott irodalomból válogathatnak a lelki-szellemi útkeresõk, és a szellemi ösvény elkötelezett követõi.
Cím:Kõrösi Csoma Sándor Emlékpark 3073 TarTel: 06 (32) 470-535E-mail: kagyu.center@gmail.comWEB: www.korosi-emlekpark.hu
Emlékparkunk látogatása összekapcsolható a környék egyéb nevezetességinek megtekintésével. A közelben fekszik Hollókõ, Szentkút, Pásztó, Galyatetõ, a Mátra, a Sziráki és a Szécsényi kastély, valamint Nógrád várai: Salgó, Somoskõ, Sámsonháza stb. Szálláslehetõség Taron, Sámsonházán.
Emlékparkunkba szeretettel várjuk egyéni látogatóinkat, családokat, iskolákat, csoportokat. Elõzetes idõpont egyeztetés alapján (telefonos, vagy levélben történõ jelentkezés) idegenvezetést is tudunk biztosítani.
Megközelítés tömegközlekedésselA Kõrösi Csoma Sándor Emlékpark a 21-es út mentén található. Megközelíthetõ még busszal a Budapest-Népstadion autóbusz pályaudvarról a salgótarjáni vagy az ózd-bátonyterenyei járattal a Sámsonházi elágazás (az Emlékpark közvetlen közelében) vagy Tar vasútállomás (tíz perc séta) megállóig, ill. a Budapest Keleti pu.-ról a Hatvan-Tar irányában közlekedõ vonattal.
{Forrás:www.utazzitthon.hu}

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése