szombat, május 23, 2009

Tejkaramellás rizses rétes



Amikor Trinitynél megláttam a rizses rétest,tudtam,hogy a mai rétessütésnél ki fogom próbálni.Ez idáig egyetlen férjuram 4 dolgot szeret ugyanis e földön{saját bevallása szerint}


1.Túró

2.Rétes

3.Tejberizs

4.Szerény személyem


Hát a mai nap összejöttünk mi,így négyen és egész finom dolgokat kreáltunk,hogy elkényeztessük amúgy is elkényeztetett{ételek terén legalábbis}páromat.A tésztát én csináltam,a sokak által ismert lusta avagy rántásos rétestésztát.Nincs vele sok munka és tényleg olyan mintha legalábbis fél napot nyújtással töltöttünk volna.Persze,gondolom azért biztos jobb íze van egy hagyományos módon készült tésztának de amíg KöBö ezt a fajtát úgy eszi,ahogy a száján befér,nem is kívánok másra átállni.A túrós,mákos és répás rétes után pedig most már a tejberizses változat is felkerült terjedelmes ételkívánságlistájára,ebben biztos vagyok:-D


Tejkaramellás rizses rétes

Annyiban különbözik csak a hagyományos tejberizstől,hogy a bele szánt cukrot karamelizáljuk,a tejjel felöntjük és a többi már ugyanúgy zajlik mint a megszokott módon.


Tészta:


  • 30 dk liszt

  • 1 tojás

  • 1 kis pohár tejföl

  • 1 csipet só

Összegyúrjuk a hozzávalókat és nagy téglalappá nyújtjuk.Megkenjük a következő krémmel:



  • 10 dk liszt

  • 10 dk zsír

Majd feltekerjük mint a beiglit.Konyharuhával letakarva pihentetjük 1 órát,majd 6 részre osszuk és jó vékonyra kinyújtjuk.Megkenjük a töltelékkel,feltekerjük és a tepsiben lekenjük egy kevés tejföllel.


Töltelék{most}:



  • kb 10 dk rizs

  • 8 dk cukor

  • 1 ek vanillincukor

  • 1 marek mazsola

  • 1 tk.fahéj

  • kb.1/2 tej,de lehet,hogy több kell.Ha rizs még kemény akkor lehet többet is hozzátenni főzés közben.

A kristálycukrot karamellizáljuk és a tejjel felöntve hagyományos módon tejberizst készítünk.Ha kihűlt megkenjük vele a lapokat.


Nekem nem kellett alá morzsa{igazság szerint elfelejtettem,de így is jó lett:-D}
-


2 megjegyzés: