hétfő, október 05, 2009

Mama almás linzere

Télen ezt a sütit szoktam készíteni elég gyakran.Nagyitól tanultam.Nagyon finom,puha,omlós tésztája van és igazán univerzális,bármilyen édes töltelékkel tölthető,mindennel nagyon finom.Került bele már mák,túró,meggy,szilva stb,stb...Napokig friss marad,feltéve ha marad!Komoly függőséget tud okozni,férjem rá a példa.Mint az almalekvárnál leírtam,tavalyelőtt semmilyen más sütit nem kért,mint almás linzert.Nagyim húsvétra készítette általában,baracklekvárral jó vastagon lekente,még vastagabban megszórta darált dióval,berácsozta és sütötte.Akkora szagot vert az egész házban,hogy a nyálunk csorgott és közelharcot kellett vívni a tágabb rokonsággal ha enni is akartam belőle.És hát persze,hogy akartam.Mindig ez a süti fogyott el először,naqy bánatomra.

Mama almás linzere
  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom héja
  • 1 cs.sütőpor
  • 1 cs.vanillines cukor
Összegyúrjuk a hozzávalókat.Nagyon puha,lágy lesz a tészta,ne ijedjünk meg,össze fog állni.1/2 órára hűtőbe tesszük,pihentetjük.

Töltelék:
  • Nálam most a korábban leírt almalekvár volt frissen készítve,de lehet túrótöltelék,mák stb...
A tésztát kivesszük a hűtőből és és kettévesszük úgy,hogy legyen egy nagyobb meg egy kissebb rész.A nagyobb részből kis gombócokat csípünk ki és a két kezünk közt ellapítjuk,majd a tepsiben egymáshoz illesztjük őket.Ezt azért csinálom így,mivel a tésztát nem lehet nyújtani.Mikor így készen vagyunk a ˇfoltozássalˇ{egyenletes egyforma vastag legyen a tészta,legalábbis törekedjünk rá.Osszuk el a nagyobb részt teljesen a tepsi alján}, megszórjuk darált dióval vagy mandulával vastagon.Ha nincs,jó a vékonyan szórt zsemlemorzsa is.Ráhalmozzuk a tölteléket,majd a maradék tésztából kis hurkákat gyúrunk és berácsozzuk vele a süti tetejét.Ha marad ki tészta azt is kigyurmázzuk és elosszuk a tetején.Tojássárgájával lekenjük,4 fokozaton addig sütjük,míg a teteje szép rózsaszínes,pirosasra sül.Szépen meg fog emelkedni sülés közben.Csak kihűlve lehet szeletelni,melegen szétesik.

4 megjegyzés:

  1. Szia !!!Nagyon klassz lehet ez a süti.Az új sütőben sütötted?????Na milyen?????Mesélj!!!??Mostanában elég gyakran sütöttem almást,de ezt kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. MMM, ez nagyon fincsi lehet,szinte erzem ahogy omlik a szamban...:)

    VálaszTörlés
  3. Olyan igazi" nagyi sütije" ...Szeretem ezeket nagyon!!

    VálaszTörlés
  4. Anyucika!
    Ég és föld ez és az előző sütőm.Össze se lehet hasonlítani.Élmény sütni,főzni az újjal,már nevet is kapott.Dézi:-))))).Beleszerettem.
    Edó!
    Nagyon omlós és puha.Sokáig az marad.
    Trin!
    Ez tényleg igazi nagyi sütije:-)

    VálaszTörlés