péntek, október 23, 2009

Tönkölyös,joghurtos riegel







Amikor Edo a fogyókúrás posztjában leírta,hogy gyakran süt riegelt,ami finom és egészséges is,alig vártam,hogy ígéretéhez híven közzétegye a receptet.


Ma nekiláttam.Elfelejtvén,hogy ünnepnap van,csak azt a lisztet tudtam használni,ami itthon volt.Így a tk.liszt helyett tk.tönkölyliszt,tk.rozsliszt helyett fehér rozsliszt került a tésztába.


A kis cipók légiesen könnyűek,nem jellemzi őket a tk.lisztből készült péksütik nehézsége,puhák,levegősek és nagyon-nagyon finomak.Most csak tökmagot tudtam rászórni.




Tönkölyös Riegel

Nem egy azonnal összedobom "oszthaddszóljon" darab,de minden egyes kockája miatt megéri elkészíteni!

Előtészta

  • 30 dk öregtészta/nyanya
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg tk.tönkölyliszt
  • 280 ml langyos víz
  • 1 tk.barna nádcukor
  • 2 dkg élesztő
Galuskatésztasűrűségű lesz,alaposan ki kell keverni és kb.45 percig állni hagyjuk.Alaposan meg fog nőni.Ezután hozzákeverünk/dagasztunk

  • 150 gr joghurtot
  • 1 ek ecetet
  • 4 tk sót
  • 3 ek olívaolajat
  • 20 dkg tk.tönkölylisztet
  • 20 dkg fehér rozslisztet
  • 2 ek burgonyapelyhet
  • 1 ek lenmagpelyhet
  • 1 tk őrölt köményt
Sikér is ment volna hozzá 1 kk,de úgy eldugtam valahová,hogy 1/2 órás keresés után se bukkantam a nyomára.De nem is kellett belé.Jól összegyúrjuk a tésztát és 1 órán át kelesztjük.Majd deszkán 1 ujjnyi vastagságúra kisodorjuk és kis téglalpokra vágjuk.Megkenjük vízzel,megszórjuk magokkal,kicsit belenyomkodjuk,óvatosan.20 percig pihentetjük még.Sütés előtt még egyszer lekenjük vízzel,majd 200 fokon kb. 20 percig sütjük.

Férj ítélete:"-Nagyon finom,de én mégsem szeretem"
20 perc múlva:"-Veszek még egyet.De tényleg nem szeretem!"







8 megjegyzés:

  1. Es a megtobb tk liszt ellenere is hihetetlen puha,konnyu belzetu!Es nem is nehez,igaz?Amiota Moha leirta nekem,gyakran keszitem,szerencsere ferjem jol toleralja a barna peksutiket is.Jot mosolyogtam a ferj kommentjan:)))

    VálaszTörlés
  2. Edó!
    Így van!Finom,könnyű,levegős,ma is puha.Gyakran lesz sütve!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. De jól néznek ki! Még sosem sütöttem riegelt, lehet, én is kipróbálom ezt a receptet.

    VálaszTörlés
  4. Mohanak koszond,tole tanultam,en is gyakran sutom:)

    VálaszTörlés
  5. Ez náluk is menne Belly..Guszta a magocskákkal! Férj jópofa:DD

    VálaszTörlés
  6. Egycsipet!
    Próbáld ki,tényleg finom.Megéri.
    Edó!
    Neki is,feltétlen:-D
    Trin!
    Biztos menne.Férj ezt véres komolyan mondta:-D

    VálaszTörlés
  7. Ez gyönyörűség!

    Jaaaaaaaaaaj, ezek a pasasok! Micsoda duma :-))

    VálaszTörlés