hétfő, október 12, 2009

Római szelet

Megint használtam a római tálamat.Most már kényelmesen elfér a sütőmben,felszabadítva engem és felhatalmazva arra,hogy ételek tömkelegét próbáljam ki benne.Ötletek vannak,ki lesznek próbálva hamarosan.

Ezt az ételt kicsit átvariáltam,pl.kihagytam a szalonnát{túl zsíros volt nekünk}és majorannát használtam a bors helyett,így so
kkal lágyabb,mégis karakteres ízhatást értem el.A fokhagymamennyiség pedig nem elírás,tényleg ennyi kell bele.Észre sem venni,amikor eszed.

Római szelet
{Mert Római tálban készült:p}
 • 8 szelet karaj
 • 1 1/2 kg krumpli
 • 1 nagy fej fokhagyma
 • bors
 • majoránna
 • olaj
 • víz
A Római tálat beáztatjuk,közben előkészítjük az ételt.A karajt kikloppfoljuk,sózzuk és félertesszük.Krumplit meghámozzuk,fokhagymát megtísztítjuk,feldaraboljuk{nem kell összezúzni}.Elővesszük a tálat,az aljára kis olajat löttyintünk{erre lett volna hivatva a szalonna}1 réteg vékonyra vágott krumpli,megsózzuk,borsozzuk,jó alaposan,erre a hús,kis bors és a fokhagyma,majoránna,majd mégegyszer ugyanígy járunk el.Tetejére krumpli kerüljön.Kb.1/2 dl vízet löttyintettem rá,rátettem a fedőt és hopsz,be a sütőbe!1 1/2 órát sült közepes hőfokon,majd levettem a tetőt és kicsit még pirítottam a tetejét.Ebédkészítés közben a Kossuth rádióban tangót hallottam és eszembe jutott az egyik kedvenc filmem.Carlos Saura rendezte,stílszerűen a Tangó címet kapta.Ez a táncjelenet egyszerűen fenomenális.A zenéjét Lalo Schiffrin komponálta.
6 megjegyzés:

 1. Éljen az új sütő!!!

  Ez a hús... ezzel a soksoksoksok fokhagymával... Kééééééérek!

  VálaszTörlés
 2. Az en romai talam-szegyen,nem szegyen- a szekrenyben csucsul evek ota.Egyszer keszitettem hasonlot,a ferjem lefujta,azota valahogy sosem hasznaltam.A fokhagymas husi nagyon finom,fincsit foztel.

  VálaszTörlés
 3. Én is szeretem a sok fokhagymát!! De akkor mindenki eszik:))

  VálaszTörlés
 4. Annyira jó a cím, eszembe jutott a Gladiátor. Nem tudtam elképzelni, mitől lesz római, hatalmas cupákokat vizionáltam magam elé, amíg el nem olvastam a receptet. :D
  Nekem nincsenek jó tapasztalataim a rómaival, de majd kipróbálom a te husidat, hátha végre hosszabb időre kikerül a tálam a "spájzpolc-száműzetésből". :)

  VálaszTörlés
 5. Edó!
  Egyszer még adhatnál esélyt annak a tálnak,hátha tud bizonyítani.Én nagyon szeretem.Csak pakolsz és megy a sütőbe.Finom lett a husi,nagyon!
  Trin!
  Parancsolj!Én mindenkinek szívesen adok aki kér:-).
  Egycsipet!
  Akkor át kellett volna keresztelni maximus szeletre,márcsak a fokhagymamennyiség miatt is:-)))).Remélem sikerülni fog a próba,ilyenkor mindig elkezdek izgulni.

  VálaszTörlés