péntek, október 16, 2009

Chilis-fűszeres bundában sült karfiol,mustármagos sült burgonyával



Nagyon szeretjük a rántott karfiolt,de kevés macerásabb étel létezik nálam,mint ez.Mármint a hagyományos panírban sült karfiol.Szétszedni rózsáira,előfőzni,lisztbe,tojásba,prézlibe görgetni többször is,hogy jól tapadjon rá minden.Szájpadhasogató,éles,száraz,szakadozott bunda volt a végeredmény.Brrrrr!
Kb.1-2 éve kezdtem el a sörtésztába sült karfiolt tudatosítani a férjemnél,de nem nyert tetszést.Igaz nálam sem.Finomnak finom,de annyira issza magába az olajat,mint egy részeges gyepmester.
Próbáltam palacsintatésztában is,de nem ízlett.
Aztán egyszer a szomszédasszonyunknál voltam valamiért,épp karfiolt készített.Megkínált vele.Nagyon finom és könnyű volt a bunda,kérdeztem is rögtön,hogy hogy csinálja.Szívesen elárulta,azóta így készítem.
Az ízvilág mindig más,hiszen a masszába bármilyen fűszert bele lehet keverni és máris kicsit feldobja a karfiol domináns ízét.Nem elnyomja,hanem kiegészíti.Most chilisen készítettem és köretnek Millie mustármagos sült krumpliját adtam,Kiskukta receptje szerint.


Chilis-fűszeres bundában sült karfiol,


  • 1 fej karfiol
  • 4 tojás
  • 4 ek mustár
  • 4 ek tejföl
  • 4 ek liszt
  • ízlés szerint bármilyen fűszer vagy apróra vágott fűszernövény,hagyma,fokhagyma, stb...
A karfiol előfőzését sajnos itt sem ússzuk meg.Szedjük szét rózsáira és annyi enyhén sós vízben,amennyi ellepi,főzzük meg,de ne szét.Kicsit ropogjon.Ha a torzsája fiatal,abból is vághatunk szép szeleteket és megfőzhetjük.Ha jó,akkor szűrővel kiszedjük és lecsöpögetejük.
Csomómentesre keverjük a tojást,a mustárt,a tejfölt,a lisztet.Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük.Én most kevés chilit szórtam bele.A meleg karfiolrózsákat ebbe a masszába mártjuk és bő,forró olajban kisütjük.Sokkal gyorsabban kész vagyunk,mint a hagyományos panírral,nem zsíros,könnyű bevonatot kapunk,ami nem utolsósorban már nyersen is annyira finom,hogy alig lehet neki ellenállni{Előkap ilyenkor a Nigella-szindróma!}












6 megjegyzés:

  1. Jól hangzik ez a bunda, ki fogom próbálni, mert én is utálom a hagyományos panírt, szintén a sok macera miatt.
    A krumpli hogy ízlett?

    VálaszTörlés
  2. Mustár a panírban? Mmmm! Finom lehet nagyon! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól hangzik. Imádom a rántott karfiolt.

    VálaszTörlés
  4. Kiskukta!
    Próbáld ki,tényleg finom.Mondjuk én csak karfiolt szoktam rántani így,max.tököt,meg cukkinit.A krumpli meg nagyon finom volt,köszönöm,hogy feltetted.
    Egycsipet!
    Igen,mustár,de nem lehet észrevenni,nem domináns,viszont nagyon finom tőle a panír.

    VálaszTörlés
  5. Vali!
    Köszönöm.Próbáld ki így is.

    VálaszTörlés
  6. van egy kérdésem, ha van kedved, nézd meg a blogomban :)

    VálaszTörlés