hétfő, október 19, 2009

Csasztuska



Nem kell megijedni,nem egy különleges ételről lesz szó.
Nagyapám hívta csasztuskának a krumplis tarhonyát,igaz mindent ezzel a névvel illetett,amiben volt tarhonya.A férjemmel én ismertettem meg,azóta nagy kedvenc,bár elkészíteni nem tudja.Lebbencsfőzésben verhetetlen,de ez feladja neki a leckét.Általában sok vizet tesz hozzá egyszerre és tiszta mancs lesz.Mert elrontani csak ezzel lehet.De nagyon.
Házi csipettarhonyával még finomabb,ám itthon most nem volt csak söréttarhonya.Ezzel is jó,de a házival másabb.Azt hiszem ez nem szorul bővebb magyarázatra.Általában kolbász nélkül készítem,viszont el kellet használnom a hűtőben árválkodó szálat,mert KöBö elfelejtette belekarikázni a reggeli rántottába.


Csasztuska/Krumplis tarhonya

  • 1 kg krumpli
  • 500 gr tarhonya
  • 1 hagyma
  • pirospaprika
  • bors
  • víz
  • esetleg kolbász
A tarhonyát kevés olajon barnára pirítjuk,folytonos keverés mellett.Félretesszük.A krumplit meghámozzuk,megmossuk és felkockázzuk.A felkockázott hagymát olajon megpároljuk,teszünk hozzá pirospaprikát,pár másodpercig kevergetjük,kevés vízzel felöntjük.sózzuk,borsozzuk.Hozzáteszzük a burgonyát{kolbászt} és a tarhonyát.Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és kis lángon főzzük.Kevergetni muszáj,mert leragadhat,ilyenkor időnként kóstolgatjuk és ha kell utánaízesítjük.Ha a levét elfőtte,de a krumpli vagy a tarhonya még nem puha,kevés vízzel tovább főzzük.Ha már jó és nehezen tudjuk keverni,elzárjuk a gázt és fedőt teszünk rá.20 percig így hagyjuk,majd a fedőt leszedjük és villával fellazítjuk az ételt.Savanyúsággal tálaljuk.






8 megjegyzés:

  1. Nem tudtam, hogy ez a neve, pedig a nagymamám csinált egy párszor!

    Tudodt, hogy hogy hívják a tarhonyát más néven?

    VálaszTörlés
  2. Szepy,
    nem ez a hivatalos neve,csak nagyapám nevezte ennek.Mi a hivatalos neve a tarhonyának?

    VálaszTörlés
  3. Tarhonya. Ez elég hivatalos név :)
    Becézve tarhonyka, tarhonyácska, tarhika :)

    BELLY, én nagyon szeretem az ilyen ételeket, 2-3 falat erejéig, ill ennék többet is, csak beteg leszek tőle. Mondjuk, arra a két-három falatra mehetnék kóstolgatni hozzátok? :-)

    VálaszTörlés
  4. Garffyka!
    Ha erre jársz,bármikor szívesen látlak egy-két falatra:-)

    VálaszTörlés
  5. Ez finom, szeretem a tarhonyát!!
    Off:
    Elhiszed, ha mondom, hogy még régebben, mikor apu volt korombeli, valami küldöttség járt felénk mezőgazdasági ügyben Bp-ről és egy zöldellő földdarab mellett elhaladva kérdezték, hogy oda meg mit vetettek? "Hát tarhonyát, jó lesz az idei termés...."
    Komolyan bevették:))))

    VálaszTörlés