csütörtök, október 15, 2009

Hajtott Zsemle




Már rég kinéztem ezt a receptet ebből a könyvből.Először értelmezési problémáim voltak{na jó csak pár perc}majd kivitelezési.Egész egyszerűen találtam más,érdekesebb recepteket,amiről úgy gondoltam,érdemesebb megcsinálni.


Most végre rá is sor került.Nincs kimondottan zsemleformája,de jó ropogós és puha.Finom.Amikor férjem meglátta,nem hitte el hogy zsemle.
-Fura a kinézete.Olyan mint egy száj.
Azóta nála a neve: csókos zsemle:-).
A kis mélyedésekbe,melyek gyönyörűen szétszedhetőek a vajjal való kenegetés miatt,bármit bele lehet rakni.Felvágottat,zöldséget stb...Olyan mint egy félbehajtott szendvics.


Hajtott zsemle

  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 45 dkg liszt
A hozzávalókat kézzel vagy géppel ruganyos tésztává gyúrjuk.1 órán át kelesztjük.A megkelt tésztát 1/2 újjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszúrjuk{vagy egy 10 cm átmérőjű pohárral}.Minden kört középen éles késsel behasítunk,de nem vágjuk ketté.Megkenjük olvasztott vajjal,és a hasíték mentén félbehajtjuk.Hagyjuk duplájára kelni.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csókos zsemléket és a tetejüket lekenjük vajjal{nekem így hóka maradt,így a következő adagot kevés tejföllel kentem le.A képeken azok a barnábbak}.200 fokon,kb.15-20 percig sütjük,addig amíg szép pirosas- barnás színe nem lesz.


Hinnéd,hogy a szőke vokalistalány Jodie Foster?Pedig igen!




5 megjegyzés:

  1. Én is szemeztem már ezzel a recepttel, de nekem is mindig elmaradt. Pedig a hajtás mellett a belseje azért lehet isteni, mert foszlós, puha, a külseje meg ropogós, mint mindig. Szóval méltatlanul mellőzött péksüti volt nálam, eddig. A tieid gyönyörűek lettek, igazi kedvcsinálók! :-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Tényleg méltatlanul mellőztük.Belül puha,kívűl ropogós és a sózás aránya is pont jó.Nagyon finom és puha még 3 nap múlva is.

    VálaszTörlés
  3. Miért kell nekem mindig este benéznem Hozzád???:O)))
    Nagyon cukik a zsömlik, nekem olyan nevető bálnapofácska jut eszembe róluk...:O)

    VálaszTörlés
  4. Latsia!
    Nem is tudom,talán azért amiért én rendszeresen járok hozzád este?.-D{na jó visszaveszek magamból:-)}.Köszi a dícséretet.

    VálaszTörlés
  5. Belly, elegánsabb nevén Parker House zsömle :) Nagyon finom, én is sütöttem jópárszor. A tiéd nagyon szép lett. Ja, és azért Parker House, mert legelőször ebben a szállodában sütöttek ilyen zsömlét.

    VálaszTörlés