szombat, október 24, 2009

Sűrített{kondenzált}tej házilag



Ez egy kíváncsiságból,hirtelen ötlettől vezérelt kísérlet volt.Kíváncsi voltam,hogy működik e a recept,viszont most fogalmam sincs,hogy mire fogom elhasználni ezt a rengeteg  sűrített tejet.Mondjuk nem kell engem félteni.
Egy román gasztroblogban akadtam rá.Hamar megvan,nagyon finom.Egy teli műzlistállal lett,mert minek is feleztem volna,ugye?Durr bele a közepibe,ahogy a férjem mondja.




Sűrített tej házilag

  • 75 ml forró víz
  • 60 gr vaj
  • 40 gr cukor
  • 110 gr tejpor
  • 1 csomag vanillines cukor
Keverjük össze a vizet a vajjal,a cukorral és a vaniliával.Adjuk hozzá a tejport és addig keverjük,amíg besűrűsödik.A hűtőben max.1 hétig tartható el.Úgyhogy most neki kell állnom és receptvadászat indul.


19 megjegyzés:

  1. Karamell? Még sohasem csináltam, de mintha láttam volna már karamell receptben.
    :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes, hogy nem kell főzni. Én még csak olyanról hallottam, hogy sokáig főzni, elpárologtatni belőle a vizet, stb. Jó tudni, hogy így is lehet, köszi a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  3. A marlenka nevű sütihez, illetve a krémjéhez pontosan sűrített tej kell. Azt hiszem csokiparány blogján meg is van. Isteni.

    VálaszTörlés
  4. Egycsipet!
    Nem tudom.Mármint azt tudom,hogy a kondenzált konzerv tejet szokták karamelizálni,de ezt?
    Yasmine!
    Igen,tudom,én is pont ezért próbáltam ki.Kíváncsivá tett.De jó.
    Mónika!
    Köszi,megnézem.

    VálaszTörlés
  5. Olvastam mar jo par receptnel hogy kondenzalt tej kell hozza,de en eddig azt sem tudtam milyen le,nalunk nem arulnak egyaltalan.Na de most van reci!:)KOszi.Apropo,tejporod honnan volt?

    VálaszTörlés
  6. Edó!
    Abból a Debreceni Tesco-ból,ahol először marslakónak néztek,hogy tejport keresek.Pedig volt,csak nem tudták,hogy árulnak olyat:p.

    VálaszTörlés
  7. Fagyit csinálj belőle! Sok fagyit, és télies legyen, fahéjjal, almával, dióval!
    :))

    VálaszTörlés
  8. Álmodozunk?:-){mondjuk nem rossz ötlet!}

    VálaszTörlés
  9. Ugye, hogy nem???

    Vagy forraltboros fagyit, jó fűszeresen! Vagy csokit, és rá forró csokiöntetet, vagy.......:)))))))
    Fagyit bárhol, bármikor!:)))

    VálaszTörlés
  10. Belly,
    én a Dulce de leche nevezetű karamellkrémet főzném belőle!!!! Utána annyi mindenre használhatod, hogy hihetetlen. Az is eláll a hűtőben sokáig!!! Fenn van a blogomon, de Maxnál is szerepel!

    VálaszTörlés
  11. Szepy!
    Ne kínozz!
    Trin!
    Azt is megnézem!

    VálaszTörlés
  12. Szuper ötlet!Na ez igen, ennek a receptnek nagyon örülök!
    Meglepő egyébként hogy mennyien olvastok román gasztroblogokat.És én aki itt élek az országban nem is olvasom.

    VálaszTörlés
  13. http://ottisfoz.blogspot.com/2009/03/villamgyors-sutemeny.html
    Ez az én sűritett tejes kedvenc sütim.Érdemes kipróbálnod!

    VálaszTörlés
  14. Ottis!
    Mivel te ott élsz,te magyar blogokat olvasol,mi meg román blogokat:-D.Örülök,hogy tetszett a recept,megyek megkuksizom a recepted

    VálaszTörlés
  15. Belly, itt :)

    háromtejes torta, kétféle (cukros, cukrozatlan) sűrített tej is kell hozzá: http://www.hunorkatej.hu/index.php?oldal=2&recept=52

    Van több is, ahonnan ez jött, érdemes böngészni kicsit náluk.

    Nagyon jó ötlet az a sűrített tej, lehet, otthon beizzítom a müzlistálkát :)

    VálaszTörlés
  16. Garffyka!
    Már néztem az oldalt,van rajta pár recept ami tetszett.Köszi.És iizísd a tálkát:-)

    VálaszTörlés
  17. Baileys!!! Sooooooooook Baileys :-))

    VálaszTörlés
  18. Én a milliomos sütit szeretem vele, bár én azt is elkereszteltem, mert nehez tudok egy receptet pontosan betartani:)
    http://mutterkonyhaja.blogspot.com/2009/09/twix-snickers-csokolade-szelet.html

    VálaszTörlés
  19. Nagyon érdekelne a tanácsod:Cukor nélkül is működne?Köszi:Zsóka

    VálaszTörlés