szombat, október 17, 2009

Tudatos vagyok?




ChefViki és Mandy volt kíváncsi arra,hogy én mennyire vagyok tudatos vásárló.Elgondolkodtam.Az én gyerekkoromban a szüleim nem voltak meggondolt vásárlók,kevésből kellett gazdálkodniuk,nem azt nézték,hogy hogy honnan jött az áru,hanem hogy mennyibe került.Egyébként a magyar vásárlók kb.70% árérzékeny,szemben más,környező országok lakóival.


A tudatos vásárlás azonban szerintem nem pénztárcafüggő.Nem a luxusdolgokra gondolok{bár ez a fogalom kicsit mindig megfoghatatlan számomra.Ami nekem luxus,az másnak nem biztos hogy az,és ez fordítva is igaz}.De ha mondjuk látom és hallom,hogy pl. a mosógépem elkezd zörögni,kihívom a szerelőt{vagy felrázom a férjem},de akkor már gondolni kell rá,hogy ez a gép bizony előbb-utóbb tönkre fog menni és elkezdem gyűjteni apránként a pénzt,hogy ha tényleg beüt a krach,legyen mihez nyúlni és nem hitelért rohanok,utána pedig olyan árat fizetek vissza a banknak,amiből két  gépet is vehettem volna.Már ha van miből visszafizetni.




Élelmiszervásárlásnál én mindig megnézem a címkét.Kutatom a származást.Fokhagymát pl.csak magyar származásút vagyok hajlandó venni.Sokáig ébredtem arra téli reggeleken,hogy nem látok ki a fejemből.Akkora gyönyörű buci volt mindkettő,hogy sírt aki látott.Egyértelműen allergia jele volt,de sokáig nem tudtam mire.Aztán anyuéknál rájöttem,2 szelet fokhagymás pirítós után,amely mellé,szokásomtól eltérően megettem a kenésből megmaradt gerezdeket.A vámpírriasztó azonnyomban buciszemeket varázsolt,alig tudtam visszahúzatni,szerencse, hogy nem a torkom volt az érintett.Ekkor néztük meg a címkét.Kínai volt a kincsem,persze "olcsó volt jányom,meg olyan szép".


Leveskockát,ételízesítőt nem használok,sózni én is tudok és az étel nem attól lesz finom,hogy telenyomom ízfokozóval,amihez olyan gyönyörűen hozzá lehet szokni,mint a heroinhoz vagy akár a cukorhoz.A zacskós leves ugyanaz a kategória.Legutóbb azon hűltem el egy áruházlánc nemzeti hetén,hogy palacsintaport láttam.1/2 literes műanyag palackban kb. 2 dl-nyi por volt,horribilis árért.Ígérete szerint csak vízzel kell elkeverni és máris ragyog a család apraja-nagyja a boldogságtól.Ismerősöm vette is a polcról rögtön,tette a kosarába.Nem szóltam.Sajnos olyan vagyok,hogy nem szeretek senkivel konfliktusba keveredni,utálom a vitát és meggyőződésem,hogy mindenki saját kárán tanul,de legalábbis néha-néha elgondolkodik,és nem lusta utánanézni dolgoknak.Aki meg lusta,annak hiába magyarázok.


Sokan vagyunk lusták.Ez az igazság.Erre építenek a multik.Könnyebb megvenni a muffinport,az ilyen-olyan mixeket,mert azt hisszük így könnyebb.Időt spórolunk.Mire?Kiért?Hogy a családommal legyek?A főzés-sütésbe bele lehet vonni mindenkit,az apróbb gyerekek így tanulnak és esetleg több választ is kapunk arra a  kérdésünkre,hogy mi történt a suliban,az unott semminél.Az időt pedig meg kell tanulni beosztani.Ugyanúgy mint a pénzt.Én megtanultam,de nagyon nehéz volt,ráadásul senki nem segített.Mint írtam,nem ilyen családmodellt láttam és anyám még mindig elhűl,ha meglátja,hogy nem az olcsót veszem meg rögtön,hanem kicsit később a minőséget.Hogy nincs hitelünk és mégis megtudunk venni dolgokat.Télen kályhával fűtünk a  konyhában.Meleg is van,főzni lehet rajta,sütni a sütőtérben.Nem fogy a gáz,átmelegszenek a falak és csak este kapcsoljuk be a konvektort a hálószobában,hogy aludni tudjunk.Nagyon kicsi kertünk van,de kihasználjuk az utolsó milimétert is,csak legyen miből elrakni télre,ne kelljen drágán megvenni.Persze a  kályha és a veteményezés egy panelban lehetetlen,tudom.Viszont nemrég a villamosról láttam egy balkont,amire kivolt téve egy 10 literes üvegben uborka kovászolódni.Újságot azért veszek,amit ha elolvasok,el is dobok.A gyűjtőnkbe.Jó lesz vele begyújtani.Minden évben 2x, ismerős háztól veszünk egy disznót és mi magunk dolgozzuk fel.Tudjuk honnan van.Ha valaki 8 évvel ezelőtt azt mondja,hogy tyúkot fogok etetni,nevelni,keltetni,libát fogok őrizni,moslékot fogok keverni,hát körberöhögtem volna.Most már van olyan aki engem néz hülyének emiatt,hiszen a TECSÓBAN olcsóbb.Olyan is.


Nézzük a pontokat:






1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Nagyon régóta csak cetlivel járok.Gyorsabban végzek,mintha nézelődnék.Akciós terméket csak akkor veszek ha szükségem van rá,egyébként nem érdekel.




2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Szerencsére nagyon jó piacunk van,csütörtökön és szombaton.Ha ez nem elég akkor ott van még a Tiszafüredi és Balmazújvárosi heti nagy piac.Helyi termelők,nagy választékkal.De oda kell figyelni,némelyik igen cseles.Amit nem mi magunk termelünk,onnan szerezzük be.Kisboltba,multiba nem nagyon szoktam semmit venni,legfeljebb kávét KöBö-nek,meg vizet,mert az pocsék nálunk,cukrot,olajat és lisztet.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.



Nagyon büszke voltam amikor megvehettem az első bevásárló nádkosaramat.Imádom.A nylonzacskót utálom.A szatyraimat meg én varrom.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.



Itthon gyalog vagy biciklivel járok,munkába busszal és vonattal.Egyenlőre se a kocsi se a jogsi nem hiányzik.


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.



A 2.-es pontban már válaszoltam erre.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.



Mindig ezt keresem,ugyanis az aluminium nem ég el:-).Az üvegeket pedig visszaváltjuk.


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.



Ezért rakok el befőttet,savanyúságot,lekvárt.Ezért főzök és sütök.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.



Nem veszek,megterem.Télen szoktam még banánt és mandarint venni,de mivel ez nem terem itt,kénytelen vagyok megvenni,még ha chilei  is és tartósítva van.A citromot szintén.


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…



Én is ugyanezt gondolom.De mint írtam van akinek ezek nem feleslegesek,hiába is írom ezt.Lehet neki meg az én dolgaim feleslegesek.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.



Mindig.




Én kíváncsi vagyok Egycsipetre,Kiskuktára,Ancsikára,Citromfűre és DebiGabira{vegyessaláta},hogy ők mennyire gondolkoznak tudatosan.



8 megjegyzés:

  1. Mibe futottam? :) Jó volt olvasni téged jányom! ;) Köszönöm a kérdést!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hogy gondoltál rám, majd megírom én is:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a kérdést, hamarosan válaszolok rá!
    Nagyokat bólogattam miközben olvastam a bejegyzést. Sok hasonlóságot találtam. Meg persze sok különbséget is.

    VálaszTörlés
  4. Én is köszönöm a kérdést. Igyekszem minnél előbb megválaszolni.

    VálaszTörlés
  5. Belly köszönöm, hogy jártál nálam. Nagyon örülök mindenkinek, mert, hogy új vagyok a "szakmában" :))
    Én is bebiggyesztem magam Hozzád!

    VálaszTörlés
  6. Egycsipet!
    Ugye-ugye?:-D.Várom a választ.
    Kiskukta,
    tőled is.
    Citromfű,szerintem ez a jó.Rossz lenne ha csak egyformák lennénk:-)
    Gabi,
    majd olvaslak.

    VálaszTörlés
  7. Én szoktam szólni, hogy azt ne... Vadidegeneknek is, a közértben, a boltban, bárhol...
    Néznek is néha rám, mintha hülye lennék...:)

    VálaszTörlés
  8. köszönöm, hogy leírtad. Főleg azt, hogy a legtöbb dolog nem pénzkérdés, hanem lustaság.

    VálaszTörlés