csütörtök, november 19, 2009

Holland szelet




Sokszor előszokott fordulni velem,hogy a gombhoz keresek kabátot,azaz általában egy meglévő,még éppen megfelelő szavatossági idővel rendelkező hozzávalóhoz keresek valamilyen receptet.Eddig ez a taktika mindig bejött,ma sem volt másképp.Volt a hűtőmben 15 dkg trappista sajt,4 napja árválkodott ott szegény,ideje volt valamit kezdeni vele.
A receptre itt találtam rá,de minimálisat eltértem tőle..
Ízletes,finom,laktató és nagyon egyszerű.A hús pedig olyan omlós{bocsánat,"omlyósz"}hogy kés sem kell hozzá.






Holland szelet

  • 6 szelet karaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
Mártás
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet só
A hűst sózzuk majd kikloppfoljuk.Tojásba és reszelt sajtba mártjuk,forró olajban szép pirosra sütjük.Tűzálló tálba lerakjuk.Utána a vajat felolvasszuk,beleszórjuk a lisztet és gyorsan csomómentesre keverjük.Felöntjük a tejjel,beletesszük a sót és a babérlevelet,majd kicsit besűrítjük közepes lángon.Nem kell puding sűrűségűre.Levesszük a tűzről,kivesszük belőle a babérlevelet,majd ráöntjük a húsra.Rászórjuk a maradék reszelt sajtot,a tálat lefedjük alufóliával és betesszük a hideg sütőbe,majd 200 fokon 3/4 óráig sütjük.Levesszük a fóliát és szép pirosra pirítjuk a tetejét.


Krumplipürével tálaltam.Csirkemellből is elkészíthető.



10 megjegyzés:

  1. Hú...ez nagyon jól hangzik!!!!!Ki fogom próbálni. Nem ég oda a sajt, amikor elő sütöd? A babérlevelet valahogy nem szeretem, muszáj bele?

    VálaszTörlés
  2. Andi!
    Nem égett oda a sajt,először én is azt hittem,de nem.Gyönyörű bunda lett rajta.Babérlevél helyett lehet szrecsendiót tenni bele,keveset.Nekem nem volt kedvem reszelni,ezért tettem bele babért.Szeretem ezzel az ízzel is a besamelt.

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom Andihoz,tényleg guszta!
    Ha a fiúknak is tetszik,ki is próbálom!:-))

    VálaszTörlés
  4. Azta, de tuti! Kipróbálom, ez egész biztos!

    Itt csurgatom a nyálam... Elképzelem, ahogy omlik a hús... Jaj!

    Jaj de jó :-)

    VálaszTörlés
  5. Andi!
    Köszi.
    Próbáld ki nyugodtan,tutira finom.
    Viki!
    Neked is köszi.
    A hús tényleg puha és omlós lett.Neked is csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  6. Ez igen eredeti, nagyon finom lehet!! És én a babérlevél ízét is imádom:)) Akkor kaphatok?

    VálaszTörlés
  7. Nyami!
    Megvan a vasárnapi ebéd :) Nem kell tovább törni az agyam.

    Más: látom neked is kilóg a videobeillesztés. Ha nem HD verziót raksz be, nem fog kilógni.

    VálaszTörlés
  8. Jucy!
    Örülök,hogy segítehettem.

    A videó nekem csak exploreren lógott ki,meg néha mozillán,de chrome-on soha nem vettem észre.Köszi a tanácsot,erre is fogok figyelni.Nem tudtam:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta,tetszik a recepted. Ki fogom próbálni. :D

    VálaszTörlés