Férjem levesre vágyott,ami nála is és nálam is nagyon ritka.Nem vagyunk az a leveses fajta,évekig elvagyunk nélküle.Nem mintha nem lenne finom,de nem vesszük ételsorba{bocs}.Nem lehet tőle jóllakni.Azontúl,igazából csak frissen jó,és én aki megszoktam pici korom óta,hogy a levesfőzés úgy kezdődik,hogy veszel egy 20 literes fazekat,háááát..Nem tudok kis adagot főzni belőle.Eszünk két tányérnyit belőle,aztán csak tologatom a hűtőben,mert már egyikünknek sem kell.
Szóval úgy gondoltam,ha már leves,miért ne passzoljon a Max által kihirdetett gördülő gombócos VKF-hez.Ezt a krumpligombócot sima köménymagos levesbe szoktam belefőzni,itt Haluskalevesnek hívják,de ismerik még Gölödinlevesként is.Férjem gyerekkorában nagyon szerette,nagymamája sokat főzött ilyet,meg még kötöttgaluskalevest is,de ahhoz még gyűjtöm a bátorságot.
Raguleves krumpligombóccal és ereszkével
- 1 db közepes méretű répa tisztítva,kis kockákra vágva
- 1 db petrezselyemgyökér szintén tisztítva és darabolva
- 15 dk csiperkegomba{ismertebb nevén szegfűgomba}
- 15 dk borsó
- só
- bors
- 2 ek sózott,apróra vágott petrezselyemzöld
Krumpligombóc
- 25 dkg krumpli
- 1 tojássárgája
- 6 dkg liszt
- 1/2 dl olaj
Ha a leves kész,szoktam bele kis ereszkét tenni,ami áll a megmaradt tojásfehérjéből{ha nincs lehet 1 egész tojás is használni},lisztből és sóból.Csak annyi lisztet teszek a fehérjéhez{tojáshoz},hogy híg palacsintasűrűségű tésztát kapjak,majd egy villát belemártok és belecsorgatom a fővő levesbe.Addig villázok,amíg az összes tészta el nem fogy.Hamar megfő.
Az ereszke feladta nekem a leckét-de már tudom, mi az!Fini a levesed!!!
VálaszTörlésTrin!
VálaszTörlésKöszi:-)
Az ereszkét nálunk csurgatott tésztának hívják. Finom lehet a levesed :-)
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésKöszi.
Hát igen,végül is a levesbe csorgatják,"eresztik".Mindkét név találó rá.