kedd, november 03, 2009

VKF! XXIX-Raguleves krumpligombóccal és ereszkével




Férjem levesre vágyott,ami nála is és nálam is nagyon ritka.Nem vagyunk az a leveses fajta,évekig elvagyunk nélküle.Nem mintha nem lenne finom,de nem vesszük ételsorba{bocs}.Nem lehet tőle jóllakni.Azontúl,igazából csak frissen jó,és én aki megszoktam pici korom óta,hogy a levesfőzés úgy kezdődik,hogy veszel egy 20 literes fazekat,háááát..Nem tudok kis adagot főzni belőle.Eszünk két tányérnyit belőle,aztán csak tologatom a hűtőben,mert már egyikünknek sem kell.


Szóval úgy gondoltam,ha már leves,miért ne passzoljon a Max által kihirdetett gördülő gombócos VKF-hez.Ezt a krumpligombócot sima köménymagos levesbe szoktam belefőzni,itt Haluskalevesnek hívják,de ismerik még Gölödinlevesként is.Férjem gyerekkorában nagyon szerette,nagymamája sokat főzött ilyet,meg még kötöttgaluskalevest is,de ahhoz még gyűjtöm a bátorságot.


Raguleves krumpligombóccal és ereszkével

  • 1 db közepes méretű répa tisztítva,kis kockákra vágva
  • 1 db petrezselyemgyökér szintén tisztítva és darabolva
  • 15 dk csiperkegomba{ismertebb nevén szegfűgomba}
  • 15 dk borsó
  • bors
  • 2 ek sózott,apróra vágott petrezselyemzöld
A répát,zöldséget,gombát,borsót feltesszük főni annyi vízben,amennyi ellepi.Sózzuk,borsozzuk és félpuhára főzzük.Ekkor tesszük bele a gombócokat.


Krumpligombóc

  • 25 dkg krumpli
  • 1 tojássárgája
  • 6 dkg liszt
  • 1/2 dl olaj
A krumplit sós vízben megfőzzük,leszűrjük és kihűtjük.Ha hideg összetörjük,elkeverjük a tojássárgával,a liszttel,olajjal.Kemény maszává gyúrjuk és apró gombócokat formálunk,melyek egyenest mennek bele a fővő levesbe.


Ha a leves kész,szoktam bele kis ereszkét tenni,ami áll a megmaradt tojásfehérjéből{ha nincs lehet 1 egész tojás is használni},lisztből és sóból.Csak annyi lisztet teszek a fehérjéhez{tojáshoz},hogy híg palacsintasűrűségű tésztát kapjak,majd egy villát belemártok és belecsorgatom a fővő levesbe.Addig villázok,amíg az összes tészta el nem fogy.Hamar megfő.





4 megjegyzés:

  1. Az ereszke feladta nekem a leckét-de már tudom, mi az!Fini a levesed!!!

    VálaszTörlés
  2. Az ereszkét nálunk csurgatott tésztának hívják. Finom lehet a levesed :-)

    VálaszTörlés
  3. Kata!
    Köszi.
    Hát igen,végül is a levesbe csorgatják,"eresztik".Mindkét név találó rá.

    VálaszTörlés