Végre-valahára én is megkóstolhattam az idei sütőtöktermésünket.
Bár a sütőtök szerintem úgy jó ha a dér megcsípi{vagy a mélyhűtő hidege}férjem megpróbált csak úgy egyet felvágni és olyan szép sárga belseje volt,hogy gondoltam megsütjük így.
A sütőtököt nagyon szeretem,imádom,a télen sütőtökhegyeket vagyok képes elpusztítani és bár számtalanszor elhatározom hogy különböző recepteket fogok vele kipróbálni,rendszerint megbukok,mert elég csak meglátnom a sült tököt,elég megéreznem az illatát és szó szerint el vagyok veszve.Nekem a legkiválóbb csemege és munka sem sok van vele.
A sütőtökpüré elkészítése pedig gyerekjáték,egy villával nagyon könnyen előállítható.Ha lesz egyszer gyermekem,soha nem fog bolti sütőtökpürét enni az egyszer biztos.Bár nem tudom milyen ízű a bolti,a házi nagyon finom,édes,selymes ízű,csodás sárga színű napsütötte egyszerűség ebben a lucskos-pocskos időben.
Ezt a receptet régóta kerülgetem, de a fentebb olvasható okok miatt nem került kipróbálásra.Most azonban erőt vettem magamon és ellenálltam,úgyhogy létrejöhetett ez az illatos,finom,puha sütőtökös kalács.A recept természetesen Martha Stewart-é.Ami másnak P.H,J.O,N.L avagy S.J az nekem Martha.
{Majdnem megrendeltem egy{több} könyvét az Amazon-ról,de rájöttem,hogy olyan sok a szakácskönyvem,hogy Dunát lehetne vele rekeszteni,így fájó szívvel mondtam le róla.}
Sütőtökös kalács/Pumpkin Challah
- 1 tk száraz élesztő
- 1/2 csésze melegvíz
- 5 db tojássárgája
- 1/2 ek só
- 1 ek olívaolaj
- 1/4 csésze méz
- 1 csésze házi sütőtökpüré
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűbors
- 4 csésze liszt
1 csésze=250 ml
Megsütöttem a tököt,kihűtöttem majd a megsült,puha belsejét kikapartam, egy villával összetörtem és annyi vízzel higítottam,amennyiről azt gondoltam,hogy olyan állagúvá tette mint a bolti püré.{Fenti képen a hígított látható}.
Utána mindent a kenyérsütőgépbe pakoltam és megdagasztattam,majd áttettem a kelesztőtálamba,1 órát kelt,újra átgyúrtam,megint kelt 20 percet.Gyúrótáblán megformáztam,majd sütőpapírral bélelt formába tettem és a duplájára kelesztettem ismét.Tetejét lekentem tejföllel és 200 fokon szép pirosas-barnára sütöttem.Rácsra téve hütőttem ki.
Fantasztikusan gazdag illatú,gyönyörű sárga kalács.A sütőtök és a fűszerek enyhén érezhetőek mégis nagy harmóniában vannak egymással.Semmi sem dominál benne,inkább a mi húsvéti kalácsunkhoz tudnám hasonlítani.Kicsit édeskés,puha,foszlós kalács.
Nekem így ízlett a legjobban,egy csésze frissen főzött kakaóval.
Mivel olyan jó karácsonyi íze,illata van,és mert jó sokáig puha és szaftos marad,gondoltam mégis benevezek vele utólag a VKF-re.
Hah, jó az a "B" betű... És értem, hogy miért!
VálaszTörlésSzepy!
VálaszTörlésMost sírok!Csak a B betű tetszik?
És igen,azért van ott.
Hú de szép színe van a kalácsnak!
VálaszTörlésBizti finom is. A gyerekeim nem eszik a sütőtököt, lehet ebben a formába kéne eléjük adni.
Andi!
VálaszTörlésKöszi:-).
Azért enyhe sütőtök íze van.
Micsoda gyönyörű sárga színű kalács!!! Csodás lett!!
VálaszTörlésKöbö simán bevállalta???
Off: a Bellyn kívül más oka is van netán a B-nek??? :OOOO Nem tudom:( És piszok kíváncsi vagyok:)))
Trin!
VálaszTörlésKöszi.
Hááááááááttttt,kellett egy kis noszogatás,de ment simán.Tekintve,hogy nem sült más süti:-)
Nálam nincs más oka a B betűnek.
Nagggyon helyes :-)
VálaszTörlésRégesrég, mikor csak ezek a szántóföldi tökök voltak, vettem bóti sütőtök bébiételt. Nem rossz, sztem az egyedüli, amit talán adnék gyermeknek.
De nem fogok. Mert gasztroanyuka leszek :-) És pont.
Átnéznél?
VálaszTörlésVKF!
VálaszTörlésKöszi!
Kiskukta!
Mmmhhhmmmm.