Tudom,alaprecept.
Gyerekkoromban az volt egy téli este fénypontja,amikor anyám fogta a nagy piros műanyag tálat,elővette a hűtőböl a juhtúrót,beleslattyintotta a tálba és nekiállt kavarni.Időnként szórt bele valamit,majd megint kavart,szórt,kavart és kóstolt.Mi nem.Csak a végeredményt.Hát az.....Nagyon finom volt.
Viszont a juhtúró már akkor sem számított olcsó árunak,így nagyon ritkán került az asztalunkra,előbb tehéntúróval készítve,utóbb már sehogy,egyszerűen kikopott az étrendünkből a kőrözött.
Nagyapám vödörszámra képes lett volna enni,szerinte a kőrözött lelkét a kortynyi sör adja meg,anélkül nem olyan.Jó,de mégse olyan.Biztos tudta mit beszél,nagy alkoholszakértő volt az öreg:-)
Aztán nem is oly rég beszélgettem a szomszédommal és valahogy felvetődött a kőrözött.Másnap pedig megláttam,hogy a boltban akciós{de sajnos így sem olcsó}a juhtúró.Férjem nem igazán szereti,így vettem mellé tehéntúrót is,hogy oldja a juhtúró csípős fanyarságát.
Ma reggel nekiálltam,beleslattyintottam a KÉK nagy tálamba,kavartam,fűszereztem,kavartam,szórtam,kóstoltam és -bár kisebb durcáskodás után{-Most miért bontod fel a sörömet?Estére kimegy belőle az erő!}belekerült az a kis sör is,mondhatom remek kőrözöttet állítottam elő.Férjem csak a végeredményt kóstolta egy szelet rozskenyéren,szerinte így volt jó,ahogy volt.
Kőrözött
- 250 gr juhtúró
- 250 gr tehéntúró
- 100 gr vaj
- 2 dl tejföl
- 2 fej hagyma
- 10 gr pirospaprika
- őrölt köménymag
- só
- bors
- 1 kortynyi sör
A maradékot be lehet tenni a hűtőbe,csak takarjuk le alufóliával,hogy semmi ne vegye át az illatát illetve,hogy ő se legyen hűtőszagú.
Imádom. Imádom. Imádom.
VálaszTörlésBármikor:DDD
Megértem:-)
VálaszTörlésNyammm.
VálaszTörlésVaj nélkül szoktam, egészen lágy krémmé keverem. És kenyér nélkül retekkel, kiskanállal falom be. A sört ki fogom próbálni.
Sör? Én nem ihatok, de jó ötlet. Egyébként imádom!!! Jó kis fehér paprikával....
VálaszTörlésNyafkamacska!
VálaszTörlésA vajat én azért szoktam,mert így emlékeztem.Szemcsésebb marad a túró és mégis kenhető.A sör pedig ad neki egy kis kesernyés ízt,nagyon finoman de ott van.
Andi!
Húha,most jutott eszembe,hogy a férjem vett tegnap paprikát.Hogy milyen lökött vagyok.A maradék abban lesz szervírozva :-)
Én még nem ettem juhtúróval, de ami késik... :)
VálaszTörlésEgycsipet!
VálaszTörlésHajrá!!!!
Jó vastagon egy szelet friss kenyérre kenve.
VálaszTörlésJaj, de szeretem!!!!
Bizony,bizony,úgy a jó!
VálaszTörlésÉn is imádom :-) Sok-sok hagymával!!!
VálaszTörlésAhogy olvastalak, nálunk ilyen volt a melegszendvics-krém. Konzerv májkrém, konzerv vagdalt hús, főtt tojás, mustár, hagyma. Jaj de szerettem! Szeretem ma is :-)
De látom, ezek szerint nem a tál színétől függ a végeredmény :-)))
Viki!
VálaszTörlésÉs jó sok köménymaggal!!!!
Nem,nem a tál színétől függ.Nem szeretem a piros színű edényeket,de a csíkos bevásárlószatyroktól is kiver a víz.Ez azonban egy másik történet és nem kapcsolódik ide:-)
Imádom,de még sört nem raktunk bele sosem...
VálaszTörlésDe a történet a slattyintással aranyos volt:-))
A vaj nekem is újdonság, viszont én is sörrel készítem annyi különbséggel, hogy snidlinget is szórok bele - egy kis pluszt ad neki. Egyébként régi kedvenc. :)
VálaszTörlésSok köménymag az kötelező-úgy szeretem. A sörös tipp szuper lehet-kipróbálom! Köszi!!
VálaszTörlésAndi!
VálaszTörlésNem lehet benne érezni,remekül aláfest:-)
Puszedli!
Akkor nálatok extra hagymás.
Trin!
Bátran próbáld ki,mint írtam,nem lehet érezni a sört.