szerda, november 25, 2009

Krumplis kenyér




Ennek a kenyérnek a receptje Vikkotól van.Már rég szerettem volna egy jó krumplis kenyér receptet és most végre van.Még cserépkezdemények is fellelhetők a héjon,pedig ez nem gyakori vendég nálunk.


A kenyér nagyon puha,finom bélzetű,nem morzsálódik,a héja pedig jó ropogós.


Vikkó ugyan két kenyeret sütött ebből a mennyiségből,én azonban egyben hagytam,így lett egy hatalmas 1,5 kg-os kenyerem.Mint a régi szép időkben,amikor lehetett kapni 2 kg-os kenyeret.Gyönyörűen lehet szeletelni.És nincs nyanya,öregtészta,meg kovász,így bátran belevághat mindenki a sütésbe.


Először is kell gyorskovász,ami nem más,mint az élesztő felfuttatása némi tejjel és liszettel.



  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg élesztő
Megszórjuk jó bőven liszettel a tetejét és 20 percig állni hagyjuk,vagy annyi ideig amíg a liszt megrepedezik a tetején és jócskán megnőtt a massza térfogata.


Ezután belepakoljuk a kenyérsütőgépbe a következő anyagokat.

  • 70 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3,5 dl víz
  • 1,4 dkg só
  • 25 dkg főtt,összetört krupmli
  • gyorskovász
A géppel megdagasszuk,kelesztőtálba rakjuk és 1 órán át kelesztjük.Majd megint összegyúrjuk és 20 percig kelesztjük.Megformázzuk és formában{én most a kerámia sütőtálamat használtam}hagyjuk kelni jó 1 órát.Bevágjuk a tetejét és megsütjük.Egy kis edényben vizet teszünk a tál mellé,hogy gőz legyen a sütőtérben.Ha megsült,hideg helyen hagyjuk kihűlni,rácson.Majdnem cserepes lett.


2 kissebb formában is süthető.









12 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon szép. És én nagyon szeretem a krumplis kelttésztát. Biztos fincsi, én is kipróbálom. Köszi! :))

    VálaszTörlés
  2. Halló, ez valami gyönyörűséges!

    Jöhet egy szelet belőle :-) Libazsírral. Lilahagymával.

    VálaszTörlés
  3. Húú, de szép lett!

    2 kilós kenyér? Tényleg, már vagy 10 éve nem láttam ilyet...

    VálaszTörlés
  4. Lehet kapni most is ilyen malomkenyér nagyságú kenyeret, és valami Isteni!!! De nem olyan szép, mint a tiéd!:)

    VálaszTörlés
  5. Yasmine!
    Próbáld ki,tényleg jó.

    Viki!
    Köszi.Pont így kezdtük:-).Csak disznózsírral:-)

    Egycsipet!
    Pedig az milyen jó volt..........

    Szepyke!
    Köszi.Én már nagyon rég láttam ilyet.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Ideje levenni a kenyérsütőgépemet a szekrény tetejéről..... 9 éve nem ehetek búzát, azóta nagyon kenyeret se eszem. De már utálom az abonettet....
    Meg kéne próbálni lassan a saját lábamra állni, kenyér fronton.

    VálaszTörlés
  7. Belly, ez nagyon szép lett! Jó a recept; én is ki fogom próbálni! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  8. Andi!

    9 ééévvv:-O:oooooo
    Te jó ég!Én egy hétig sem bírtam az Abonettet.Jó,mondjuk én csak fogyókúra miatt ettem.
    Nézz be EMargit oldalára,sokat segítenek a csajok kenyérfronton.

    Ancsika!
    Köszi:-)

    VálaszTörlés
  9. Belly,
    tényleg gyönyörű!!! Finom langymelegen, libazsírral? Hmmmm???? Jöhetek???

    VálaszTörlés
  10. Trin!
    Köszi:-)
    Ilyen későn zsíros kenyér?
    Egye fene,egyszer élünk,gyere:-)

    VálaszTörlés
  11. Belly ! Húúúúúúúúú de örülök. Hát ez gyönyörüséges lett. Jaaaaaj de megéheztem, pedig nálam most is egy majdnem ilyen egyszerü kenyér készül, de tuti nem tudom kivárni. Örülök, hogy sikerült megvalósítanod. Viki

    VálaszTörlés