Pontosan emlékszem mikor sütöttem először diós csigát,azaz Ferdinándot:
2006.08.28-án.
Mielőtt még hülyének néznének egyesek,meg kettesek,hogy hőőőő,elárulom,onnan tudom a dátumot,hogy akkor vasaltuk körbe a házat,és mindezidáig egyetlen férjem azon a napon színezte be a vakolatot,mit sem sejtvén,hogy óriási merényletet készülök ellene tenni.
Ugyanis bő 1 éve ment a győzködés részemről,hogy a csiga jó,a csiga finom,puha,a fahéjat szereted,a kelt tésztát szereted,akkor?
Az ő részéről ment az ellenállás,hogy a csiga száraz,hogy a csigában a töltelék nem jelent mást mint fog alatt csikorgó,púderszerű tölteléket,nem is kelt tészta,stb,stb....
Azon a napon kivonult színezni,maradt egy fél napom teljes magányban,így elővettem Latsia régen kinézett Ferdinánd receptjét és a tettek mezejére léptem.Az eredményt kitettem,délben bevonult a férjem és úgy vetette rá magát mint egy kiéhezett tigris,majd szó nélkül visszament dolgozni.Kicsit bántott a dolog,mert TUDTAM,hogy a csiga nagyon,de nagyon jó lett.
Este bevallotta,hogy pont a konyhaablaknál színezett amikor olyan jó illatot érzett,hogy majd leesett a létráról,hirtelen úgy megéhezett.Azt hitte a szomszédban sütnek valami finomat,ott szomorkodott fent,hogy neki nem jut,csak pörkölt délben,itt kell csorgatnia a nyálát.Aztán mikor bejött a kapun,már érezte,hogy nem stimmel a dolog,mert az illat mintha tőlünk jött volna,aztán az előszobában meg is bizonyosodott a sejtelméről,utána már csak a süti érdekelte.Amikor megmondtam,hogy amit evett,az az annyiszor lenézett csiga volt,csak hümmögött.Azóta ez a favoritsüti.
A töltelék azóta kicsit variálódott de a tészta{Latsia receptje} ugyanaz maradt.Sütöttem már kakaóval,kókusszal{azt csak én szeretem}mazsolával,reszelt almával.A variációk sora végtelen.
Ferdinánd/Darázsfészek/Csiga
Tészta:
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 15 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 40 dkg liszt
Ekkor jön rá a töltelék:
- 14 dkg cukrot
- 10 dkg vajjal
Utána egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán.Nem baj ha kis karamelldarabok vannak a vajban.Én szeretem.
1 maréknyi dióbelet neylonzacskóba teszünk,ezt mégegyszer beletesszük egy zacskóba,és egy húsklopfolóval gorombára törjük.
Megszórjuk vele a vajas tészta felét,a másik felét meg azzal,amit mi szeretünk.Demokratikus megoldás.
Feltekerjük mint a beiglit,majd 2 ujjnyi széles darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Hagyjunk köztük 2 ujjnyi távolságot,mert a csigák nőni fognak.Nagyon.
H a megkelt berakjuk a sütőbe,és közepes lángnál pirosra sütjük.Az illatok fantasztikusak lesznek.És jön a finomítás.
Amikor félig megsült ,meglocsoljuk 1 dl tej,5 dkg cukor,1 csomag vanilines cukor keverékével,majd visszatoljuk a forró sütőbe és készre sütjük.Ne ijedjünk meg,a tej nem fogja eláztatni a tésztát,beszívja az összeset,mint a szivacs és nagyon jó ízt,illatot kap a sütink{igen,lehet fokozni!}
Amikor kész,kivesszük,kicsit pihentetjük.Egy kés segítségével{én egy kanál nyelével,mikor mi van közelebb a kezemhez,ugye.}szétválasztjuk a csigákat.
És tálaljuk.
Micsoda sztori! Jaj ezek a pasasok! Nem hisznek egyébnek, mint a szemüknek meg a szájuknak :-))
VálaszTörlésEz a csiga... Nem is csoda, hogy KöBö annak idején, a debütáláskor le akart pottyanni a létra hegyéből :-D Szenzációs!
Én is keltet sütöttem ma, mákosat.
VálaszTörlésFerdinánd? Nem tudtam, hogy ilyen szép neve van. Nálam a kókuszos is bejönne, a diósról nem is beszélve. Nagyon gusztusos! :-))
Nem tudom,hogy más pasaok minek hisznek,az enyém tényleg csak a szemének és a szájának.De mire meggyőzöd....
VálaszTörlésA dicséret Latsiát illeti,az övé ez a remek recept,én csak kicsit karamellizáltam a cukrot.
Nagyon szuper. Nálam a ferdinánd tekercs az, amit sukros vajjal kenünk és úgy sütjük.:))
VálaszTörlésYasmine!
VálaszTörlésSzerintem mákosan is finom lehet,de azt is csak én szeretem,mint a kókuszt.
Van aki csak a sima vajjal töltött tésztát hívja Ferdinándnak.Nálunk pl.Ferdinándi a neve.Köszi a dícséretet.
Mónika!
VálaszTörlésIgen,tudom,hogy máshol csak a vajas cukorral töltött tekercset hívják így.Nálunk,mindenre ezt mondják ami tekercs:-)
Én is Ferdinándinak ismerem. Vajon miért ez a neve? Nagyon gusztusosak lettek a csigáid :)
VálaszTörlésLúdanyó!
VálaszTörlésÉn is gondolkoztam rajta,de nem tudom.
Olyan kár,hogy nem tudom az illatát is átküldeni,fantasztikus:-)
Belly,ez a dal egyik regi nagy kedvencem!A csigak meg jol neznek ki:)
VálaszTörlésJOl esett most meghallgatni:)
VálaszTörlésEdó!
VálaszTörlésKöszi és egészségedre:-)
Tudod Belly, azért KöBö nagyon szerencsés egy pasi!!!! Gyönyörü Ferdinándik :)
VálaszTörlésAncsika!
VálaszTörlésÉn mindig mondom neki:-D
Köszi.
A legutóbbi darázsfészek készítése után megszámoltam, hogy hány darabot készítettem. 42 db volt! 3 tepsivel, én csak kakaósat, diósat készítek.Így nekem sokkal olcsóbb, mint a bolti, ugyanis
VálaszTörlés11 személy szereti a csigabigáimat. Mária + 9gyerek + 1 férjecske(talán jobban szereti, mint a gyerekek, mert nagyon édesszájú)
Nagyon guszták a csigák. Nem is ismertem ezt a sütit, nekem kicsit bonyolult. :-( Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésMária!
VálaszTörlésKell is annyi emberre 42 db süti,nem mellesleg finomabb is mint a bolti.
Andi!
VálaszTörlésKöszi.
A fázisfotók szerintem jók lettek.Csak egyszer kell megpróbálni.
Guszták csigák!
VálaszTörlésHolnapra én is hasonlót terveztem a gyerekek tízóraijának, még nem döntöttem el, hogy fahéjas vagy más legyen...
Az a baj,hogy z uram a diósat nem szereti,csak a fahéjasat...
VálaszTörlésDe elkészítem,mert én imádooom! Nagyon szép lett,gratula!
Belly,
VálaszTörlésén darázsfészekként ismerem és ez a karamellizálás zseniális ötlet!! De vigyázz, mert úgy látszik balesetveszélyes:)) Ezentúl szedd le előbb Köböt a létráról:DD
Gyönyörűek!!
Reni!
VálaszTörlésÉn legjobban a a kakósat szeretem,utána a kókuszos,utána a diós,utána a fahéjas:-).Remek mindenkor,nemcsak uzsira.
Andi!
Az a szép ebben a sütiben,hogy bármilyen töltelékkel variálhatod.Meg úgy ahogy én csináltam.Felére dió,felére fahéj.
kakaós akart lenni:-D
VálaszTörlésTrin!
VálaszTörlésKöszi!
A csuda gondolta hogy ilyen veszélyes ez a süti:-)
ó, hogy nem olvastam előbb...akkor karamellizált lett volna az enyém is... na, a következő...
VálaszTörlésNyam, nyam... mást nem tudok mondani. :-) nyam, nyam
VálaszTörlés:-DDDDDD
VálaszTörlés