csütörtök, november 05, 2009

Túrós Bagett




Elfogyott a kenyerünk reggel,be kellett készíteni a következő adagot.Valami változatosságra vágytam,így feltúrtam a receptkönyveimet,sőt Limarát is,de nem szállt meg az ihlet,a múzsa sem akart csókolózni velem.


Mit is várhattam volna egy ilyen sötét,borongós,esős napon?


Végül a kezembe akadt egy pici Dr.Oetkeres{tudjátok,a pesti háziorvos}receptesfüzet,tele kenyerekkel,kelt csodákkal.Nagyon megörültem neki,kinéztem belőle két receptet is,mivel azonban csak 1 kenyeret akartam sütni,az egyszerübbik mellett döntöttem.A másik majd szombaton fog megsülni.


A tészta puha,lágy és sülés után is puha,foszlós,a túrónak köszönhetően.Csodás illata van.


Túrós bagett

  • 250 ml langyos víz
  • 4 ek olivaolaj
  • 1  lapos ek porcukor
  • 1 lapos ek só
  • 1 dkg élesztő
  • 25 dkg túró,elmorzsolva
  • 500 gr finomliszt
Mindent a kenyérsütőgépbe pakolunk és lágy,kicsit ragadós ámde rugalmas labdává dagasszuk.Kelesztőtálban duplájára kelesztjük,majd 4 felé vesszük,kb.40 cm hosszúra kisodorjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 20 percig kelni hagyjuk.Megkenjük vízzel és előmelegített sütőben szép piros színűre sütjük.A tepsi alá tettem még egy kis pitliben vizet,hagy legyen jó kis gőz sülés közben.


Csodásan finom,puha,foszlós péksüti.Sülés előtt meg lehet szórni különféle magokkal pl.mák,szezámmag,kömény stb....






15 megjegyzés:

  1. Nálam is várakozik kipróbálásra a túrós kelttészta. Csak sejtéseim vannak róla, de azok nagyon kecsegtetőek. Biztosan nagyon finom, már nem váratom sokáig én sem :D

    VálaszTörlés
  2. Yasmine!
    Ne várj sokáig,érdemes kipróbálni.Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  3. Hihi, ez a füzetecske nekem is megvan! Pont ezt sütöttem belőle először! Asszem, Nők Lapjában volt :-)

    Isteni finom... Langyosan felzabáltuk, Zuram ájuldozott kicsi feleségétől :-DDD

    VálaszTörlés
  4. Viki!
    Nem emlékszem honnan van,de nagyon jó kis füzet.
    A bagett meg finom.Langyosan is meg mindenhogy.Enyémuram nem ájuldozott,csak jó nagyokat harapott.:-)

    VálaszTörlés
  5. Azt hittem téged is megharapott:DD Na jó, csak vicc volt:)))

    Szó, mi szó: a túrós bagett isteni! A formázásod is gyönyörű lett, én is beleharapnék....

    VálaszTörlés
  6. Trin!
    Pedig csak kicsit megcsavargattam.Küldök egy szeletkét:-)

    VálaszTörlés
  7. Tényleg puha,foszlósnak néz ki,nagyon tetszik!Elmentettem:-)))

    VálaszTörlés
  8. Andi!
    Próbáld ki nyugodtan:-)

    VálaszTörlés
  9. Ez a bagett tényleg nagyon finom, mi is szeretjük!

    VálaszTörlés
  10. Én betegesen gyűjtöm az ilyen (és hasonló) kis füzeteket, nekem miért nincs meg? :D
    Csodás, rusztikus kenyerek lettek, én is kérek egy csücsköt! :))

    VálaszTörlés
  11. Egycsipet!
    Én is mániákusan gyüjtök minden ilyet.
    Szerencséd van,egy csücsköt tudok még adni:-)

    VálaszTörlés
  12. Belly ezek gyönyörűek lettek,ki fogom próbálni! Gyűjtés az én mániám is,de ma hős voltam és visszatettem az újságosnál a Tina konyha karácsonyi számát,ugyanis átlapoztam és semmi új nincs benne.
    De ezekben a kis füzetekben néha egész jók vannak.

    VálaszTörlés
  13. Moha!
    Köszönöm szépen.
    Én bizony ma megvettem a Nők lapja konyhát,abba is volt egy ilyen füzet.De már nem kellene ilyeneket vennem,mert Dunát tudnék rekeszteni vele.Tényleg hős vagy,hogy megtudtad állni:-)

    VálaszTörlés