hétfő, november 30, 2009

Aszalt meggyes,mézes-mákos rétes



Igazság szerint csak miatta készült rétes.Nagyon megkívántam a mákot de KöBö nem szereti.Így ő kapott répás rétest.
A aszalt meggy nagyon megy a mákhoz,mézzel együtt meg csudafinom.
A Príma Konyha adta az ihletet.

Répás rétes



Férjem egyszer elsóhajtotta magát,hogy ő úgy szeretne répás rétest enni.
Hogy mit?
Kikérdeztem alaposan és kiderült,hogy a nagymamája rendszeresen készítette és azóta sem evett.
Mivel ez egy gasztroblogger feleségnek kihívás,nekiálltam a kutatásnak.És megrekedtem.Senki nem ismerte.Se szomszéd,se senki szűkebb-tágabb környezetemben.
Jegeltem is a témát évekre.Amikor az új munkahelyemre kerültem és Adri kolléganőmmel voltam/vagyok beosztva,sokat beszélgettünk/tünk főzésről,sütésről és minden egyébről is,de ez a fő vonulat.Egyszer készült haza és csillogó szemmel mondta,hogy találjam ki mit fog enni ha hazamegy,már megrendelte otthon az anyukájától és nagyon várja.
Hát répás rétest.
Legott letámadtam a receptért és másnap titokban el is készült a répás rétes.KöBö olyan boldogan ette,hozzátéve hogy teljesen olyan mint a nagymamája által sütött rétes,hogy felért egy kitüntetéssel.




Répás rétes

  • lehet használni bolti réteslapot de én évek óta a rántásos rétesnek nevezett tésztát használom.Receptje itt.
Töltelék
  • 1 kg tisztított répát a citromreszelőn lereszelünk.Adunk hozzá kis vizet,cukrot és fahéjat ízlés szerint majd kis lángon,mint a káposztát,puhára pároljuk.Kihűtve halmozzuk a tésztára.




vasárnap, november 29, 2009

VKF!XXX-Gyömbéres,citromos,étcsokoládés trüffelkocka




A chilis csokit ledöntötte a trónjáról a gyömbéres-citromos.Egyszer volt hozzá csak szerencsém,azóta sem láttam,pedig keresem-kutatom mindenhol.Azt hiszem Cote d'Or volt.Elég volt az az egy tábla,hogy örök rabja legyek.Valami fenomenális ízkombináció volt,édes és friss,külön öröm volt,amikor kis gyömbérdarabka vagy reszelt citromhéj került a fogam alá.De nincs.


Mindenestre ChefViki megfertőzött a bonbonkészítési lázával és arra gondoltam,hogy előállítom legkedvencebb csokoládémat trüffel formájában.Nem egy nagy ördöngősségnek véltem,hiszen mostanában boldog-boldogtalan trüffelt gyárt meg bonbont meg stb.....


Éééééés sikerült!


Már olvasztott formában is elnyalakodtam volna,de vagyok annyira felnőtt{értsd:önkínzó},hogy a formába öntve hagytam megdermedni,sőt  hiánytalan létszámban lefotóztam és csak utána estem neki.


Ugyanaz a finom,friss,édes,savanykás-kesernyés gyönyörüség mint az annyiszor keresett táblás csoki,csak lágy,krémes formában.


Nem gömbölyítettem,hanem szilikonos jégkockatartóba kanalaztam és úgy dermeszettem meg,így helyes kis kockákat kaptam.Kicsit aggódtam,hogy ki fog e jönni,de pikk-pakk ugráltak ki a tányérra.








Gyömbéres,citromos,étcsokoládés trüffel

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek tejszín
  • 1 1/2 kk szárított,reszelt citromhéj{a csokiban is az volt,ezért nem frisset tettem bele}
  • 1 1/2 kk szárított,reszelt gyömbér{szintén így volt benne}
A csokoládét a tejszínnel és a vajjal együtt megolvasszuk vízgőz felett.Ha elolvadt,levesszük a gőzről és beleszórjuk a fűszereket.Elkeverjük és megkóstoljuk,hogy elég fűszeres e.Ha nem,szórunk még bele{a mennyiség opcionális,mindenkinek másmilyen az ízérzékelése}.
Szilikonos jégkockatartóba kanalazzuk és hűtőben kihűtjük.


Szerintem nagyszerű gasztroajándék.Legalábbis én nagyon örülnék ha ilyet kapnék ajándékba{egy szent vagyok}.




péntek, november 27, 2009

Fokhagymás sült oldalas




3 évvel ezelőtt ettem utoljára sült oldalast,pedig ez nálam a húsételek alfája-omegája.Egyszerűen imádom.De most már nem nevelünk sertéseket,így kimaradt.A boltban viszont nem tudtam otthagyni,annyira szépen nézett ki,nagyon friss volt.


Akkor jó,ha a hús jó puha,szinte villával lehet elvágni,a szalonna remegős és áttetsző,a bőr pedig ropogós-hólyagos-pirosasra van sülve.


Fokhagymás sült oldalas

  • kb.2 kg oldalas
  • zsír/olaj
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 2 dl barna sör
  • 1 dl víz
Az oldalast felszeljük.2 porconként szoktam,de lehet egyben is hagyni.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük{köszi ChefViki az ötletet}meglocsoljuk a vízzel,a sörrel{az alkohol puhítja a húst és nagyon finom ízt ad,nem marad meg a sör íze egyébként.}.Megkenjük kicsi zsírral,{ne sokkal,mert fog kisülni belőle.Az elején viszont szükség van rá.}megszórjuk nagyon apróra vágott fokhagymával és alufóliával szorosan lefedjük az edényt.Kis-közepes lángon{2-3-as fokozat} kb.2 órát sütjük.Levesszük a fóliát és villát szúrunk a legvastagabb húsba.Ha a villa könnyen fordul,még kicsit visszatesszük a tepsit,fólia nélkül,hogy szép pirosra süljön a hús.


VKF! XXX-Házi Bailey's




Ez a recept is a sógornőmé.


2 fajtát szokott készíteni,a másikat nem merem,mert tojássárgája kell bele.


Amikor megláttam a boltok polcain a kávés Bailey's-t,kicsit jókedvre derültem,mert mi már évek óta  így készítjük.


Hűtőben 1 hónapig áll el.


Házi Bailey's I.

  • 2 dl rum
  • 2 tubus sűrített tej
  • 2 csomag vanillines cukor{4 ek sk.vaníliás cukor}
  • 1 dl lefőtt,erős kávé
Házi Bailey's II.
  • 2 csomag vanillines cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek vanilliás capuccino
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl rum
Összekeverjük a hozzávalókat és ha a cukor elolvadt,palackozzuk.


Ezzel a kis pohárkával pedig a mostani VKF! landlady-jét,ChefVikit kínálom meg,hogy hozzájusson egy kis szíverősítőhöz,mielőtt vasárnap maga alá temeti a sok gasztroajándéklink!



VKF! XXX-Meggyborlikőr/Vörösborlikőr



Sógornőmé eredetileg a recept,ő pedig a testvérétől orozta.
Karácsonyra készíti mindig,ő látott el vele az ünnepekre.Most viszont fordult a kocka,én fogom őket meglepni vele.


Nyáron rengeteg meggy termett a fáinkon,készült belőle lekvár,befőtt is,azonban így is sok piroslott.Férjem úgy határozott,hogy bort készít belőle.Szőlőből mindig csinál,meggyből azonban még sose,izgult is rendesen,hogy hogy fog sikerülni.Nagyon finom lett.Annyira belejött a gyümölcsborkészítésbe,hogy most almából érlelődik kb. 6 liternyi a hűtő tetején.


A likőrt a férjem készítette{kicsit engem is kikészített már és sárkányosodni kezdtem,mikor 1/2 órán belül 40x citált az ablak elé,hogy belebámuljak egy pohárnyi likőrbe és dicsérjem hogy milyen tiszta és átlátszó:-)}és kifejezett kérésére került posztolásra.Ezt is meg kellett érnem:-)


Finom,édes,itatja magát de ne nagyon kóstolgassuk,mert hamar a fejbe száll és azon vesszük észre magunkat,hogy fennhangon énekeljük a Happy Gang egyik számát,holmi szerelemről gajdolva.







Meggyborlikőr

  • 1 l meggybor/vörösbor
  • 1/2 l rum
  • 40 dkg porcukor
  • 2 csomag vanillines porcukor{nálam 4 ek saját készítésű vaníliás cukor}
Mindent összekeverünk.Ha a cukrok felolvadtak,mehet is a palackba,majd ajándékozásig illetve fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.Ha felbontottuk akkor 2 hétig áll el.



szerda, november 25, 2009

Krumplis kenyér




Ennek a kenyérnek a receptje Vikkotól van.Már rég szerettem volna egy jó krumplis kenyér receptet és most végre van.Még cserépkezdemények is fellelhetők a héjon,pedig ez nem gyakori vendég nálunk.


A kenyér nagyon puha,finom bélzetű,nem morzsálódik,a héja pedig jó ropogós.


Vikkó ugyan két kenyeret sütött ebből a mennyiségből,én azonban egyben hagytam,így lett egy hatalmas 1,5 kg-os kenyerem.Mint a régi szép időkben,amikor lehetett kapni 2 kg-os kenyeret.Gyönyörűen lehet szeletelni.És nincs nyanya,öregtészta,meg kovász,így bátran belevághat mindenki a sütésbe.


Először is kell gyorskovász,ami nem más,mint az élesztő felfuttatása némi tejjel és liszettel.



  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg élesztő
Megszórjuk jó bőven liszettel a tetejét és 20 percig állni hagyjuk,vagy annyi ideig amíg a liszt megrepedezik a tetején és jócskán megnőtt a massza térfogata.


Ezután belepakoljuk a kenyérsütőgépbe a következő anyagokat.

  • 70 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3,5 dl víz
  • 1,4 dkg só
  • 25 dkg főtt,összetört krupmli
  • gyorskovász
A géppel megdagasszuk,kelesztőtálba rakjuk és 1 órán át kelesztjük.Majd megint összegyúrjuk és 20 percig kelesztjük.Megformázzuk és formában{én most a kerámia sütőtálamat használtam}hagyjuk kelni jó 1 órát.Bevágjuk a tetejét és megsütjük.Egy kis edényben vizet teszünk a tál mellé,hogy gőz legyen a sütőtérben.Ha megsült,hideg helyen hagyjuk kihűlni,rácson.Majdnem cserepes lett.


2 kissebb formában is süthető.









hétfő, november 23, 2009

VKF!XXX-Özvegyi csók-azaz mandulás-csokoládés csók,puszi



Amióta saját háztartást vezetek,minden karácsonyra elkészítem ezt az édességet.A férjem,aki saját bevallása szerint nem édesszájú és tulajdonképpen nem szereti a sütit{Kit akar becsapni,nem tudom}szabályosan dugdossa előlem,én meg előle,hogy azért valami maradjon is másnapra,nemhogy ünnepekre.


Ha ezt az édes kis semmiséget készítem,már mindenki tudja közel s távol,hogy nemsokára karácsony,mert nálunk ezzel indul az aprósütik áradata.


A nevét nem tudom honnan kapta.Egyszer a férjem,mikor eszegette,azt mondta-végignézve a készítést és várakozást-hogy azért özvegyi csók,mert sok a macera addig amíg élvezni nem tudod,viszont utána addig eszed,amíg tart,aztán meg a következő alkalomig csak sóvárogsz utána.


Kész bűnbeesés,tömör gyönyör.


Ropogós külső,lágy,mandulás csokis belsővel.


Amikor először beleharapsz és megérzed a csoki és a pörkölt mandula ízét-az orrod már rég tele van az illatával-hát az nagyon mennyei érzés.Igazi ünnepi csemege.Ajándéknak is kiváló,ha meg tudod állni,hogy ne edd meg.




Özvegyi csók      /kb.60 db/

  • 2 tojásfehérje
  • 150 gr cukor
  • 125 gr szálasra vágott,tisztított mandula
  • 125 gr csokoládé
A két tojásfehérjét verjük kemény habbá.A cukrot kanalanként adagoljuk hozzá és addig verjük tovább,amíg fényes massza nem lesz.A mandulát közben terítsük tepsibe és pirítsuk meg.A csokoládét reszeljük le a citromreszelőn és keverjük össze a kihűlt mandulával.A felvert tojásfehérjét helyezzük vízfürdő felé és addig verjük a habverővel,amíg a massza sűrű és tompa fényű nem lesz,ezután vegyük le a vízfürdőről és keverjük bele óvatosan a mandulás csokoládét.
Egy tepsibe terítsünk sütőpapírt és két kávéskanál segítségével rakjunk halmokat a papírra.2-es fokozaton{150 fok}kb 15 percig sütjük.Ilyenkor még picit lágy,ezért a papíron hagyjuk kihűlni.







VKF!XXX-Töltött füge




Tömör,masszív ízű kis finomság.Mindent szeretek benne,de legjobban a fügét.


"A közönséges füge egy körülbelül 800 fajtát szamláló családhoz tartozik, amelyek tagjai Indiában , a Közel-Keleten, Törökországban, Görögországban és a Földközi tenger körül mindenütt teremnek. A fügét magas benzaldehidtartalma miatt becsüljük, mert ennek köszönhetően fontos szerepet kap a rák elleni küzdelemben. Tápanyagok és aktív összetevők: A-, B-vitaminok, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, rost. Rákmegelőző és energianövelő hatása van. Erősíti az emésztőrendszert, segít a vérszegénység kezelésében, de még afrodiziákumnak is tartják. Kalóriaértéke: a friss gyümölcsben 43kcal/ 100g.


Segít a hörghurutoknál, a tüdőbetegségeknél. A friss füge méregtelenítő hatása jelentős, amellett; hogy táplál is. Kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. Égési sebekre, kisebb méretű fekélyekre, fogínytályogra a felvágott és leforrázott füge gyógyhatású: A fügéből készített szirup (cukor nélkül) csillapítja a köhögést, gyógyítja a torok és a mandula panaszokat."

Ennyi okosodás után,alatt,mellett,szóval bármikor,bekaphatunk egy kis dióval töltött fügét,sőt-ha marad-másnak is ajándékozhatunk belőle,szép celofánba csomagolva,kis,csinos szalaggal átkötve,jó szívvel.Mert egy adagot úgyis készítettünk magunknak,amelyet hazaérve megdézsmálhatunk.


Töltött füge

  • 1 koszorú szárított füge
  • dióbél
  • csokoládé
  • vaj
  • kókusz
A fügét kevés rummal ízesített vízbe beáztatjuk 10 percre.Leszárogatjuk,az alján kiskéssel nyílást vágunk és azon keresztül egy fél diógerezdet dugunk bele.Majd csokoládét olvasztunk,kis vajjal és a fügét belemártjuk.Sütőpapírral bélelt tálra helyezzük,megszórjuk kókusszal és hideg helyen kihűtjük.









Kellemes nálam?



Kiskukta lepett meg engem azzal,hogy szerinte kellemes itt.Remélem,néha-napján ha erre téved,tényleg jól érzi magát nálam és hogy még sokan vannak így vele.


Én általában itt érzem kellemesnek az olvasást{nem sorolok fel mindenkit,hogy tovább tudjátok adni:-)}:


Andi-cuki


Edó


Egycsipet


Andi


Viki


Mandy


Mónika


Gabi


Trinity


Citromfű






vasárnap, november 22, 2009

VKF! XXX-Sütőtökös kalács/ Pumkin Challah



Végre-valahára én is megkóstolhattam az idei sütőtöktermésünket.


Bár a sütőtök szerintem úgy jó ha a dér megcsípi{vagy a mélyhűtő hidege}férjem megpróbált csak úgy egyet felvágni és olyan szép sárga belseje volt,hogy gondoltam megsütjük így.


A sütőtököt nagyon szeretem,imádom,a télen sütőtökhegyeket vagyok képes elpusztítani és bár számtalanszor elhatározom hogy különböző recepteket fogok vele kipróbálni,rendszerint megbukok,mert elég csak meglátnom a sült tököt,elég megéreznem az illatát és szó szerint el vagyok veszve.Nekem a legkiválóbb csemege és munka sem sok van vele.


A sütőtökpüré elkészítése pedig gyerekjáték,egy villával nagyon könnyen előállítható.Ha lesz egyszer gyermekem,soha nem fog bolti sütőtökpürét enni az egyszer biztos.Bár nem tudom milyen ízű a bolti,a házi nagyon finom,édes,selymes ízű,csodás sárga színű napsütötte egyszerűség ebben a lucskos-pocskos időben.


Ezt a receptet régóta kerülgetem, de a fentebb olvasható okok miatt nem került kipróbálásra.Most azonban erőt vettem magamon és ellenálltam,úgyhogy létrejöhetett ez az illatos,finom,puha sütőtökös kalács.A recept természetesen Martha Stewart-é.Ami másnak P.H,J.O,N.L avagy S.J az nekem Martha.


{Majdnem megrendeltem egy{több} könyvét az Amazon-ról,de rájöttem,hogy olyan sok a szakácskönyvem,hogy Dunát lehetne vele rekeszteni,így fájó szívvel mondtam le róla.}









Sütőtökös kalács/Pumpkin Challah

  • 1 tk száraz élesztő
  • 1/2 csésze melegvíz
  • 5 db tojássárgája
  • 1/2 ek só
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/4 csésze méz
  • 1 csésze házi sütőtökpüré
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűbors
  • 4 csésze liszt
      1 csésze=250 ml


Megsütöttem a tököt,kihűtöttem majd a megsült,puha belsejét kikapartam, egy villával összetörtem és annyi vízzel higítottam,amennyiről azt gondoltam,hogy olyan állagúvá tette mint a bolti püré.{Fenti képen a hígított látható}.







Utána mindent a kenyérsütőgépbe pakoltam és megdagasztattam,majd áttettem a kelesztőtálamba,1 órát kelt,újra átgyúrtam,megint kelt 20 percet.Gyúrótáblán megformáztam,majd sütőpapírral bélelt formába tettem és a duplájára kelesztettem ismét.Tetejét lekentem tejföllel és 200 fokon szép pirosas-barnára sütöttem.Rácsra téve hütőttem ki.






Fantasztikusan gazdag illatú,gyönyörű sárga kalács.A sütőtök és a fűszerek enyhén érezhetőek mégis nagy harmóniában vannak egymással.Semmi sem dominál benne,inkább a mi húsvéti kalácsunkhoz tudnám hasonlítani.Kicsit édeskés,puha,foszlós kalács.


Nekem így ízlett a legjobban,egy csésze frissen főzött kakaóval.



Mivel olyan jó karácsonyi íze,illata van,és mert jó sokáig puha és szaftos marad,gondoltam mégis benevezek vele utólag a VKF-re.







szombat, november 21, 2009

A nő a gyengébbik... nem?



Melinda Saláta



Ezt a receptet e-mailben kaptam Romániából,egy rövid,de nagyon kedves levélben egy olvasómtól.Be kell vallanom elég régen elküldte,ám nem tudtam posztolni,mert annyi kipróbáláson lévő recept volt,hogy csak magamnak készítettem és gyorsan be is lapátoltam,lefényképezni nem is tudtam.
Nagyon finom és egyszerű.
Igaz Melinda előételnek ajánlja,én salátának mondom és házi főzésű majonézzel tálalom.Most nagyobb mennyiségben készítettem a férjem szülinapjára,így maradt egy fotózásra elegendő adag.{Nem sokáig.}
A receptet pedig innen is nagyon köszönöm,nemcsak e-mailben:-).



Melinda saláta

  • 1 konzerv gomba
  • 10 db csemegeuborka
  • 1 tonhalkonzerv{vagy 1 főtt tyúkmell}
  • bors
  • citromlé
  • majonéz
  • esetleg főtt kukorica
A gombát,uborkát apróra vágjuk,tonhalat összetörjük{tyúkmellet apróra vagdossuk},összekeverjük őket,sózzuk,borsozzuk,kevés citromlét csepegtetünk rá és majonézzel tálaljuk.

Ugye mondtam,hogy egyszerű?



csütörtök, november 19, 2009

Holland szelet




Sokszor előszokott fordulni velem,hogy a gombhoz keresek kabátot,azaz általában egy meglévő,még éppen megfelelő szavatossági idővel rendelkező hozzávalóhoz keresek valamilyen receptet.Eddig ez a taktika mindig bejött,ma sem volt másképp.Volt a hűtőmben 15 dkg trappista sajt,4 napja árválkodott ott szegény,ideje volt valamit kezdeni vele.
A receptre itt találtam rá,de minimálisat eltértem tőle..
Ízletes,finom,laktató és nagyon egyszerű.A hús pedig olyan omlós{bocsánat,"omlyósz"}hogy kés sem kell hozzá.






Holland szelet

  • 6 szelet karaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
Mártás
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet só
A hűst sózzuk majd kikloppfoljuk.Tojásba és reszelt sajtba mártjuk,forró olajban szép pirosra sütjük.Tűzálló tálba lerakjuk.Utána a vajat felolvasszuk,beleszórjuk a lisztet és gyorsan csomómentesre keverjük.Felöntjük a tejjel,beletesszük a sót és a babérlevelet,majd kicsit besűrítjük közepes lángon.Nem kell puding sűrűségűre.Levesszük a tűzről,kivesszük belőle a babérlevelet,majd ráöntjük a húsra.Rászórjuk a maradék reszelt sajtot,a tálat lefedjük alufóliával és betesszük a hideg sütőbe,majd 200 fokon 3/4 óráig sütjük.Levesszük a fóliát és szép pirosra pirítjuk a tetejét.


Krumplipürével tálaltam.Csirkemellből is elkészíthető.



Túrós tasakok




Yasmine-nél megláttam tegnap azokat a helyes lekváros táskákat,így rögtön elhatároztam,hogy holnap én is megcsinálom.Akartam lekvárosokat is de a túró mennyisége pont annyi volt,ahány tasak.
Majd legközelebb.
Célszerszámom nem volt,így kiskéssel vagdostam bele a mintákat,pár másodpercnél nem tartott tovább.
Tényleg gyorsan kész van,rém egyszerű és finom.


Túrós tasak

  • 1 zacskó{2 db} mélyhűtött leveles tészta
Krém
  • 1/2 kg túró
  • ízlés szerint cukor
  • 1 marek mazsola{tetszés szerint}
  • 1 tojás
A leveles tésztát felengedjük és 2 mm vastagra kinyújtjuk.Négyzetekre vagdaljuk,a felének berácsozzuk a tetejét.A másik felén elosszuk a túrót,{csak a négyzetek közepére rakjunk tölteléket,a szélét hagyjuk szabadon}befedjük a rácsozott négyzetekkel,a szélét lenyomkodjuk és megkenjük cukros tejföllel.180 fokon szép rózsaszínre sütjük.

Néhányat csak félbehajtottam és úgy nyomkodtam le,így helyes kis párnácskákat kaptam.



szerda, november 18, 2009

Házi tészta





A friss házitésztát-szégyen nem szégyen-férjem gyártja.Amint fogy az adag azonnal gyúrja is,nyújtja és vágja.Van egy nyújtó és vágógépünk,néha azonban bevállalja a kézi nyújtást is.Na az nehéz meló.Szép egyenletes vékonyra elsöndörgetni a tésztát.Háromféle készül:


-cérnametélt


-hosszúmetélt-ez vastagabb.


-lebbencstészta-ez jó lasagne lap helyett is.


A tésztakészítést ugyan én tanultam meg a barátnőm anyukájától,mára azonban KöBö lett a szakértő benne.Néha szokott ízesítőket is beletenni,leggyakrabban tört borsot.










Házi tészta

  • 1 kg rétesliszt
  • 10-11 db házi tojás-lehet boltiból is,de nem lesz olyan szép sárga
  • 1 púpos ek só
  • 1 ek ízesítő pl.törött bors.
A lisztet összedolgozzuk a tojásokkal,sóval,borssal.Kemény de gyúrható tésztát kell kapni,mert ha nagyon lágy,egyrészt szakad nyújtáskor,másrészt nagyon nehezen szárad ki,hamar bepenészedik.Ha nem áll össze vagy nagyon nehéz gyúrni,tehetünk még bele tojást,ha nagyon lágy akkor pedig lisztet.Ha összeállt,1/2 órát pihentetjük,5 vagy 6 gömböcbe osztjuk majd géppel vagy sodrófával jó vékonyra kinyújtjuk.Sodorva akkor jó ha a tábla erezete átlátszik a tésztán.A lapokat hosszában csíkokra,majd kockákra vágjuk.Kicsit szikkasztjuk.Ne sokat,mert hamar szárad.A kockákból 4-5 darabot egymásra fektetünk és cérnametéltnek felvágjuk.Ha hosszúmetéltet szeretnénk,nem kockákra hanem téglalapokra vágjuk a csíkokat és metélt vastagra vagdossuk őket.A hosszúság ,vastagság variálható olyanra amilyet szeretnénk.
Persze géppel sokkal könnyebb az egész.










kedd, november 17, 2009

Marlenka


Az egész a házi sűrített tejjel kezdődött.Mire szerettem volna valamit kezdeni vele,fogta magát és tálkástul eltünt a hűtőből.Mivel a macska a hűtőt nem tudja kinyitni{már próbálkozott vele}így első számú gyanúsított a férjem maradt.
Ártatlan,nagy,kerek bociszemekkel biztosított róla,hogy ő egy kummányi tálka tejet nem látott a hűtőben,hát még sűrítve.
2 óra múlva legalább a tálka meglett,hirtelen bukkant fel a mosogató csepegtetőjében,hófehérre mosva.De minek feszegessem továbbra a dolgokat?:-).
Aztán napirendre került a közelgő szülinapja,én pedig fogtam egy tollat és papírt,összeírtam a sűrített tejnél kommentelők nevét és ötleteit és rendeztem egy kis sorsolást,szilárdan eltökélve,hogy bármi lesz a végeredmény,azt kapja desszertnek.Akár Bailey's-t is.
Biztos kézzel nyúltam a tutiba.Kihúztam:



És az általa javasolt Marlenkát Csokiparány Csengétől.Így ellátogattam Csengéhez,ahol rögvest elkapott a harctéri idegesség,olvasván olyat:


-hogy nem mindig sikerül
-macerás
-1 egész nap kell rá{holott nekem csak 1/2 napom volt,ebből a felét lefoglalta egy kislány szülinapi tortája}
-a tésztát sütés előtt 3 órát pihentetjük stb...stb....


Már épp kegyes csaláshoz akartam folyamodni,mikor feltünt,hogy a tészta alig különbözik anyósom mézeskrémesének tésztájától,azt meg nem kell órákon át pihentetni.{Ez a mézeskrémes recept nagyon furcsa körülmények között akadt a kezembe,azóta hiszek a természetfelettiben.Komolyan.}Elő is keresetem az 1973-ban leírt receptet,{KöBö 10 éves volt ekkor.Én meg még csak gondolatban sem léteztem.}megnyugodtam és jegeltem a témát most vasárnapig.


Marlenka


Tészta:

  • 6 ek tej
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek méz
  • 45 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna


A tejet,a tojást,a cukrot,vajat,mézet gőz felett addig kavarjuk,amíg a cukor,méz,vaj elolvad.Langyosra hűtjük és hozzáadunk 45 dkg lisztet,melybe belekevertünk alaposan 1 kk szódabikarbónát.6 részre osztjuk azonnal és a tepsi hátuljának méretére kinyújtva{nem szakad}sütőpapíron,a tepsi hátlapján megsütjük,közepes lángon.Ha a széle barnul,kész van.Ilyenkor még lágy,óvatosan,sütőpapírostól vegyük le és hagyjuk kihűlni a lapokat.Minden laphoz új papír kell.Hűlés után a lapok koppkemények lesznek és törnek,tehát óvatosan bánjunk velük.
A tepsim mérete 30*17 cm{Nagyim kis zománcos tepsije,jó 80 éves:-)}
Elkészítjük a krémet.


Itt teljesen a Csenge által leírt turbókrémet használtam,mert féltem hogy a sűrített tejem nem karamellizálódna meg csak úgy magától.

Krém

  • 1/2 csésze kristálycukor{125 ml}
  • 500 ml sűrített tej
  • 1/2 csésze liszt{125 ml}
  • 8 dkg darált dió
  • 35 dkg vaj
A kristálycukrot karamellizáljuk,majd kevés sűrített tejjel felöntjük.A tej összekapja a karamellt egy tömbbe,de ne ijedjünk meg,tovább kevergetve röpke 7-8 perc után felolvad.A maradék tejet csomómentesre keverjük a liszttel és a dióval,ha a karamell felolvadt hozzákeverjük.Besűrítjük pudingállagúra,kis hülés után belekavarjuk a vajat..Kihűtve kenjük a lapokra,lehetőleg egyenletesen elosztva.Tetejére is jusson krém,melyet megszórhatunk darált vagy apróra vagdalt dióval.

Az egész miskulancia,nyújtás,sütés,hűtés,krémezés 3 órát vett el az életemből,mosogatással együtt.Sajnos csak másnap tudjuk szeletelni,ha hideg helyre tesszük akkor még tovább kell várni vele.



Most már értem miért rajonganak oly sokan ezért a sütiért!


Életveszélyesen,azonnali függőséget okozó,eszelősen finom,puha tejkaramellás dióval töltött mézes lapok.


A dió nem dominál csak a harmadik napon.Amikor már csak egy kis kocka van belőle.Akkor a legfinomabb.Addig csak megőrülsz tőle/érte.Garantáltan nem tudod abbahagyni.