hétfő, november 16, 2009

Ajándék Születésnapitorta



Egy hatéves kislány születésnapjára készült ez a torta.A kislány kiskutyás ostyás tortát kért,én meg jól pánikba estem.Olvastam Kiskuktánál,hogy gyorsan kell vele dolgozni és dekorálni is fénysebességgel kell,mert pöndörödik rendesen.
De nem én lennék,ha nem vállaltam volna be.Most ilyen hetem van,holnap folytatom a próbatételek sokaságát,szerencsére mind sikeresen végződött.
Gyorsan telefonáltam Kiskuktának,hogy adjon tanácsot és bátorítást.Meg is kaptam mindkettőt.Nagyon aranyosan győzködött,hogy meg tudom csinálni,de ugye.....
Kolléganőm anyukája amatőr cukrász és volt egy fényképe az egyik 101 kiskutyás tortájáról.Megkaptam mintaként.A lábam térdig lejártam,hogy pont ugyanolyan ostyát kapjak,mert volt több is,nekem azonban ez nagyon megtetszett.Végre kaptam.Meglepően hamar kaptam viszont ezüst cukorgolyót és végre bevethettem a sose használt habzsákomat.
Tegnap megcsináltam.
Kiskukta csokis tortalapját használtam és a legegyszerűbb tortakrémet.
A torta legelőnyösebb oldalát mutatom,mert ekkorra sikerült teljesen belejönnöm a habrózsákba{a hátulján inkább csomócskák,de senkit nem zavart:-)}.
Az ostyától nagyon féltem,de igaza volt Kiskuktának.Nem kell fénysebességgel dolgozni,de tempózni kell,tényleg hamar pöndörödik a széle.Ha mindent a kezed ügyébe teszel flottul megy a munka.Elégedetten állapítottam meg,hogy szinte teljesen sikerült lemásolnom a fényképet.Egy hibát leltem csak fel{az összes többin kívül}.
Hullámos lett a közepe.


Tejszínes csokoládétorta

  • 6 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 4 dkg kakaó
  • 6 dkg liszt
  • 16 dkg darált mandula
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg vaj
A tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vajjal.Akkor jó a massza,ha az alján végigsimítva nem érzünk cukorszemcsét.Hozzáadjuk a kakaóval,mandulával,sütőporral elkevert lisztet.2 adagban sütjük meg.Ha kihült kettévágjuk a lapokat,így 4 lapot kapunk.Nagyon szép,egyenletes lapok lettek.Meglepődtem,mert nekem eddig mindig domb volt a tészta közepén,nem tudom miért.
Előző nap délelőtt bekevertem a krémet.Még az Index Konyhaasztal fórumáról mentettem el sok éve,sajnos név nélkül.Viszont nagyon finom.

  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor
  • 1/2 doboz rumaroma{kihagyható.Kihagytam}
A tejszínt a cukorral felfőzzük,4-5 percig forraljuk.
Beleteszünk 25 dkg vajat és ismét 4-5 percig főzzük.Ezalatt az idő alatt a vaj elolvad.Levesszük a tűzről.Belevegyítjük a kakaóport,majd kihűtjük.Én a hűtőbe tettem és másnap kihabosítottam{ekkor kell beletenni a rumaromát},majd megkentem vele a lapokat.


A díszítéshez Hulalát használtam,mert biztosra akartam menni,ő pedig tutira nem esik össze.Egy doboznyit feleztem,az egyik részben feloldottam egy kis csokit,a másik részt fehéren hagytam és a fényképes minta szerint díszítettem,majd rájuk ültettem az ezüstcukrot.


Tanulság?
Gyerektől sose kérdezd meg,hogy mit szeretne!:-)


És hogy ez volt az első és {legalábbis}utolsó ostyás próbálkozásom.


A torta nagyon ízlett mindenkinek,ezért rettentő büszke vagyok magamra.Sajnos ajándékvolta miatt szeletet nem tudok mutatni.Mondjuk alig sikerült felszeletelni,mert Annácska nagyon nehezen engedte meg.Tetszettek neki a kiskutyák,mindenáron le akarta szedetni az ostyát,de hát az már nem jött le.Ekkor kicsit bevágta a durcát,de a neki jutó tortaszeletet gond nélkül megette,utána meg nagyon jót játszottunk és megígértem neki,hogy szerzek egy ugyanolyan,üres ostyát.Most már legalább tudom hol kell venni.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon szép! Gratulálok!! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    Nagy meló volt,de most már bulinak tűnik!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen megcsináltad! Látod, megy ez neked is!?D Én nem is látok semmi hullámot a közepén, tökéletes szerintem. És a lényeg, hogy a kis szomszédasszonyodnak tetszett, ízlett, boldog szülinapot neki!

    VálaszTörlés
  4. Ja, és örülök, hogy jól sikerült a tortalapod!:))

    VálaszTörlés
  5. Kiskukta!
    Köszönöm a dícséretet.Nélküled illetve a tanácsaid nélkül nem lett volna bátorságom belevágni.
    Azért vannak hibái valljuk be:-)

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok!Nagyon-nagyon ügyes vagy!:-)))

    VálaszTörlés
  7. Belly drága, most kotortam elő az államat a földről!

    Gratulálok, bámulatos ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    :-DDDDDDD.
    Köszi!
    Lilla!
    Neked is köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok-gyönyörű!!!

    Off: először csak néztem-néztem, hogy a férjed ilyen tortát kért? :D Aztán elolvastam:)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép lett Belly, emelem kalapom! :)

    VálaszTörlés
  11. Egycsipet!
    Köszönöm!

    Trinity!
    :-DDDDDDDDDDD.
    Bár neki is adhattam volna,néha nagyon gyerek tud lenni:-).
    De ő mást kapott:-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon helyes!
    Kár, hogy én nem vagyok hat éves se, meg kislány se...:))))

    VálaszTörlés