péntek, november 27, 2009

Fokhagymás sült oldalas




3 évvel ezelőtt ettem utoljára sült oldalast,pedig ez nálam a húsételek alfája-omegája.Egyszerűen imádom.De most már nem nevelünk sertéseket,így kimaradt.A boltban viszont nem tudtam otthagyni,annyira szépen nézett ki,nagyon friss volt.


Akkor jó,ha a hús jó puha,szinte villával lehet elvágni,a szalonna remegős és áttetsző,a bőr pedig ropogós-hólyagos-pirosasra van sülve.


Fokhagymás sült oldalas

  • kb.2 kg oldalas
  • zsír/olaj
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 2 dl barna sör
  • 1 dl víz
Az oldalast felszeljük.2 porconként szoktam,de lehet egyben is hagyni.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük{köszi ChefViki az ötletet}meglocsoljuk a vízzel,a sörrel{az alkohol puhítja a húst és nagyon finom ízt ad,nem marad meg a sör íze egyébként.}.Megkenjük kicsi zsírral,{ne sokkal,mert fog kisülni belőle.Az elején viszont szükség van rá.}megszórjuk nagyon apróra vágott fokhagymával és alufóliával szorosan lefedjük az edényt.Kis-közepes lángon{2-3-as fokozat} kb.2 órát sütjük.Levesszük a fóliát és villát szúrunk a legvastagabb húsba.Ha a villa könnyen fordul,még kicsit visszatesszük a tepsit,fólia nélkül,hogy szép pirosra süljön a hús.


15 megjegyzés:

  1. Anyuéknál szoktam enni a száraz részéból, szintén jó fokhagymásan...Friss kenyérrel is nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  2. A férjem szerint úgy nézek ki ilyenkor mint egy torkos kisgyerek.Szerintem pedig úgy mint aki 1 hét után került étel közelébe.Könyékig zsíros vagyok és mohó.De csak ezzel az étellel.Vállalom.

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom, sőt nálunk mindenki! Pontosan úgy, ahogy leírtad.

    VálaszTörlés
  4. De jó is lenne egy jó nagy szaftos darab! Jól néz ki.:))

    VálaszTörlés
  5. Mónika!
    Köszi!
    Ne is mond mert mindjárt indulok ki a konyhába:-)

    VálaszTörlés
  6. Jááááj! Elemészt az irigység!
    Ezt akartam vasárnap ebédre. Krumplipürével, savanyúkáposztával. De nyitás előtt estem be a henteshez és már nem volt. Brühühü :-((((

    VálaszTörlés
  7. Nyafkamacska!
    Sajnálom.Tényleg.Sovány vigasz,hogy nálunk meg jó káposzta nem volt?

    VálaszTörlés
  8. Az anyósomtól tanultam én is,hogyan kell fokhagymásan készíteni.Nagyon guszta!:-))
    De érdekes,én ezt csak hidegen szeretem, nem tudom,miért...

    VálaszTörlés
  9. Andi!
    Köszi.
    Nekem mindegy,hogy meleg avagy hideg.
    Talán hidegen jobban kijönnek,összeérnek az ízek.

    VálaszTörlés
  10. Jaj de guszta! Én vagy forrón, ahogy kijött a sütőből, vagy hidegen szeretem.

    VálaszTörlés
  11. Nézz be hozzám, kÜldtem valamit.

    VálaszTörlés
  12. Én is Szepy!
    Yesssssss{végre valami tetszik:-D}

    Andi!
    Igen,mindenhogy jó:-)

    Gabriella!
    Repülök:-)

    VálaszTörlés
  13. Ez a férjecském egyik kedvence. Már csak szép oldalast kéne találni a hentesnél, ja meg bátorságot gyűjteni ahhoz, hogy neki merjek fogni.

    VálaszTörlés