szerda, november 18, 2009

Házi tészta





A friss házitésztát-szégyen nem szégyen-férjem gyártja.Amint fogy az adag azonnal gyúrja is,nyújtja és vágja.Van egy nyújtó és vágógépünk,néha azonban bevállalja a kézi nyújtást is.Na az nehéz meló.Szép egyenletes vékonyra elsöndörgetni a tésztát.Háromféle készül:


-cérnametélt


-hosszúmetélt-ez vastagabb.


-lebbencstészta-ez jó lasagne lap helyett is.


A tésztakészítést ugyan én tanultam meg a barátnőm anyukájától,mára azonban KöBö lett a szakértő benne.Néha szokott ízesítőket is beletenni,leggyakrabban tört borsot.










Házi tészta

  • 1 kg rétesliszt
  • 10-11 db házi tojás-lehet boltiból is,de nem lesz olyan szép sárga
  • 1 púpos ek só
  • 1 ek ízesítő pl.törött bors.
A lisztet összedolgozzuk a tojásokkal,sóval,borssal.Kemény de gyúrható tésztát kell kapni,mert ha nagyon lágy,egyrészt szakad nyújtáskor,másrészt nagyon nehezen szárad ki,hamar bepenészedik.Ha nem áll össze vagy nagyon nehéz gyúrni,tehetünk még bele tojást,ha nagyon lágy akkor pedig lisztet.Ha összeállt,1/2 órát pihentetjük,5 vagy 6 gömböcbe osztjuk majd géppel vagy sodrófával jó vékonyra kinyújtjuk.Sodorva akkor jó ha a tábla erezete átlátszik a tésztán.A lapokat hosszában csíkokra,majd kockákra vágjuk.Kicsit szikkasztjuk.Ne sokat,mert hamar szárad.A kockákból 4-5 darabot egymásra fektetünk és cérnametéltnek felvágjuk.Ha hosszúmetéltet szeretnénk,nem kockákra hanem téglalapokra vágjuk a csíkokat és metélt vastagra vagdossuk őket.A hosszúság ,vastagság variálható olyanra amilyet szeretnénk.
Persze géppel sokkal könnyebb az egész.










9 megjegyzés:

  1. Micsoda férj! Házitésztát készít, te jó ég! Büszke lehetsz rá! Az enyém is tud teát főzni!!! :DDD

    VálaszTörlés
  2. A gerincemnek-derekamnak annyi!

    Valahányszor hozzád jövök, nemes egyszerűséggel lemegyek hídba! :-) Tátott szájjal!

    Nem semmi gyönyörű tésztákon éltek!

    VálaszTörlés
  3. Yasmine!
    Pedig mit össze nem hallgattam,hogy ha felteszem a tésztáit,meg azt hogy ő készíti, papucsnak fogjátok nézni.Azzal tudtam csak leszerelni hogy férfi is vezet gasztroblogot.
    Viki!
    Azért vigyázz nehogy sérvet kapj:-).Köszönjük a kritikát:-)

    VálaszTörlés
  4. Szepyke!
    Hát hogy adod vissza a tésztát használtan?:-DDDDD

    VálaszTörlés
  5. Öööööööööö, hát, azt nem tudom...:)))))

    VálaszTörlés
  6. Belly,
    épp le akartalak szúrni, hogy szabadság alatt dolgozol:)) Ezt most megúsztad, köszönhetően Köbönek:DD
    Gratulálok neki!!!
    Nem akarlak felizgatni, nem lehet, hogy Szepy őt akarja lizingelni a tészta helyett?????:)))

    VálaszTörlés
  7. Triiiiiiiiiiin!
    Tudom,hogy Szepy mit/kit szeretne lizingelni egy tésztagyúrás erejéig,de el a kezekkel a pasimtól.Csak nem adok oda egy ilyen aranyembert?:-))))))

    VálaszTörlés
  8. Nem semmi az Urad, tényleg aranyember, az enyém tudomány kimerül a mosogatásnál (mármint a konyhában :-))...de én ennek is örülök. Nagyon szépek a tészták, én is csak ámulok!!!

    VálaszTörlés