szombat, november 07, 2009

Karamellizált vajas,diós,fahéjas csiga vagy Ferdinánd vagy darázsfészek vagy tekercs vagy mi....



Pontosan emlékszem mikor sütöttem először diós csigát,azaz Ferdinándot:


2006.08.28-án.


Mielőtt még hülyének néznének egyesek,meg kettesek,hogy hőőőő,elárulom,onnan tudom a dátumot,hogy akkor vasaltuk körbe a házat,és mindezidáig egyetlen férjem azon a napon színezte be a vakolatot,mit sem sejtvén,hogy óriási merényletet készülök ellene tenni.
Ugyanis bő 1 éve ment a győzködés részemről,hogy a csiga jó,a csiga finom,puha,a fahéjat szereted,a kelt tésztát szereted,akkor?
Az ő részéről ment az ellenállás,hogy a csiga száraz,hogy a csigában a töltelék nem jelent mást mint fog alatt csikorgó,púderszerű tölteléket,nem is kelt tészta,stb,stb....
Azon a napon kivonult színezni,maradt egy fél napom teljes magányban,így elővettem Latsia régen kinézett Ferdinánd receptjét és a tettek mezejére léptem.Az eredményt kitettem,délben bevonult a férjem és úgy vetette rá magát mint egy kiéhezett tigris,majd szó nélkül visszament dolgozni.Kicsit bántott a dolog,mert TUDTAM,hogy a csiga nagyon,de nagyon jó lett.


Este bevallotta,hogy pont a konyhaablaknál színezett amikor olyan jó illatot érzett,hogy majd leesett a létráról,hirtelen úgy megéhezett.Azt hitte a szomszédban sütnek valami finomat,ott szomorkodott fent,hogy neki nem jut,csak pörkölt délben,itt kell csorgatnia a nyálát.Aztán mikor bejött a kapun,már érezte,hogy nem stimmel a dolog,mert az illat mintha tőlünk jött volna,aztán az előszobában meg is bizonyosodott a sejtelméről,utána már csak a süti érdekelte.Amikor megmondtam,hogy amit evett,az az annyiszor lenézett csiga volt,csak hümmögött.Azóta ez a favoritsüti.


A töltelék azóta kicsit variálódott de a tészta{Latsia receptje} ugyanaz maradt.Sütöttem már kakaóval,kókusszal{azt csak én szeretem}mazsolával,reszelt almával.A variációk sora végtelen.


Ferdinánd/Darázsfészek/Csiga


Tészta:

  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 40 dkg liszt
Kenyérsütőgépben megdagasztjuk.Puha, nagyon lágy tészta lesz,ha nem áll össze,kis lisztet tegyünk hozzá nyugodtan.Sok függ a liszt minőségétől.Kelesztőtálban duplájára kelesztjük,majd deszkán 1 cm vastagra kisodorjuk,téglalap alakúra.Legalábbis próbáljuk meg.Nekem ritkán jön össze,általában kerek.
Ekkor jön rá a töltelék:

  • 14 dkg cukrot
  • 10 dkg vajjal 
egy zománcos bögrébe teszünk,közepes lángra helyezzük,de még nem kavarjuk meg.Kicsit várunk{kb.1/2 perc},ezalatt az idő alatt az alul lévő cukor karamellizálódik,majd elkezdjük a kavarást.Csak addig tartjuk a tűzön amíg a vaj 3/4 része felolvadt.Utána lehúzzuk a tűzről és addig kavarjuk,amíg a többi vaj is elolvad.


Utána egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán.Nem baj ha kis karamelldarabok vannak a vajban.Én szeretem.



1 maréknyi dióbelet neylonzacskóba teszünk,ezt mégegyszer beletesszük egy zacskóba,és egy húsklopfolóval gorombára törjük.



Megszórjuk vele a vajas tészta felét,a másik felét meg azzal,amit mi szeretünk.Demokratikus megoldás.



Feltekerjük mint a beiglit,majd 2 ujjnyi széles darabokra vágjuk.




Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Hagyjunk  köztük 2 ujjnyi távolságot,mert a csigák nőni fognak.Nagyon.



H a megkelt berakjuk a sütőbe,és közepes lángnál pirosra sütjük.Az illatok fantasztikusak lesznek.És jön a finomítás.

Amikor félig megsült ,meglocsoljuk 1 dl tej,5 dkg cukor,1 csomag vanilines cukor keverékével,majd visszatoljuk a forró sütőbe és készre sütjük.Ne ijedjünk meg,a tej nem fogja eláztatni a tésztát,beszívja az összeset,mint a szivacs és nagyon jó ízt,illatot kap a sütink{igen,lehet fokozni!}



Amikor kész,kivesszük,kicsit pihentetjük.Egy kés segítségével{én egy kanál nyelével,mikor mi van közelebb a kezemhez,ugye.}szétválasztjuk a csigákat.


És tálaljuk.








26 megjegyzés:

  1. Micsoda sztori! Jaj ezek a pasasok! Nem hisznek egyébnek, mint a szemüknek meg a szájuknak :-))

    Ez a csiga... Nem is csoda, hogy KöBö annak idején, a debütáláskor le akart pottyanni a létra hegyéből :-D Szenzációs!

    VálaszTörlés
  2. Én is keltet sütöttem ma, mákosat.
    Ferdinánd? Nem tudtam, hogy ilyen szép neve van. Nálam a kókuszos is bejönne, a diósról nem is beszélve. Nagyon gusztusos! :-))

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom,hogy más pasaok minek hisznek,az enyém tényleg csak a szemének és a szájának.De mire meggyőzöd....
    A dicséret Latsiát illeti,az övé ez a remek recept,én csak kicsit karamellizáltam a cukrot.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper. Nálam a ferdinánd tekercs az, amit sukros vajjal kenünk és úgy sütjük.:))

    VálaszTörlés
  5. Yasmine!
    Szerintem mákosan is finom lehet,de azt is csak én szeretem,mint a kókuszt.
    Van aki csak a sima vajjal töltött tésztát hívja Ferdinándnak.Nálunk pl.Ferdinándi a neve.Köszi a dícséretet.

    VálaszTörlés
  6. Mónika!
    Igen,tudom,hogy máshol csak a vajas cukorral töltött tekercset hívják így.Nálunk,mindenre ezt mondják ami tekercs:-)

    VálaszTörlés
  7. Én is Ferdinándinak ismerem. Vajon miért ez a neve? Nagyon gusztusosak lettek a csigáid :)

    VálaszTörlés
  8. Lúdanyó!
    Én is gondolkoztam rajta,de nem tudom.
    Olyan kár,hogy nem tudom az illatát is átküldeni,fantasztikus:-)

    VálaszTörlés
  9. Belly,ez a dal egyik regi nagy kedvencem!A csigak meg jol neznek ki:)

    VálaszTörlés
  10. JOl esett most meghallgatni:)

    VálaszTörlés
  11. Edó!
    Köszi és egészségedre:-)

    VálaszTörlés
  12. Tudod Belly, azért KöBö nagyon szerencsés egy pasi!!!! Gyönyörü Ferdinándik :)

    VálaszTörlés
  13. Ancsika!
    Én mindig mondom neki:-D
    Köszi.

    VálaszTörlés
  14. A legutóbbi darázsfészek készítése után megszámoltam, hogy hány darabot készítettem. 42 db volt! 3 tepsivel, én csak kakaósat, diósat készítek.Így nekem sokkal olcsóbb, mint a bolti, ugyanis
    11 személy szereti a csigabigáimat. Mária + 9gyerek + 1 férjecske(talán jobban szereti, mint a gyerekek, mert nagyon édesszájú)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszták a csigák. Nem is ismertem ezt a sütit, nekem kicsit bonyolult. :-( Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  16. Mária!
    Kell is annyi emberre 42 db süti,nem mellesleg finomabb is mint a bolti.

    VálaszTörlés
  17. Andi!
    Köszi.
    A fázisfotók szerintem jók lettek.Csak egyszer kell megpróbálni.

    VálaszTörlés
  18. Guszták csigák!
    Holnapra én is hasonlót terveztem a gyerekek tízóraijának, még nem döntöttem el, hogy fahéjas vagy más legyen...

    VálaszTörlés
  19. Az a baj,hogy z uram a diósat nem szereti,csak a fahéjasat...
    De elkészítem,mert én imádooom! Nagyon szép lett,gratula!

    VálaszTörlés
  20. Belly,
    én darázsfészekként ismerem és ez a karamellizálás zseniális ötlet!! De vigyázz, mert úgy látszik balesetveszélyes:)) Ezentúl szedd le előbb Köböt a létráról:DD
    Gyönyörűek!!

    VálaszTörlés
  21. Reni!
    Én legjobban a a kakósat szeretem,utána a kókuszos,utána a diós,utána a fahéjas:-).Remek mindenkor,nemcsak uzsira.
    Andi!
    Az a szép ebben a sütiben,hogy bármilyen töltelékkel variálhatod.Meg úgy ahogy én csináltam.Felére dió,felére fahéj.

    VálaszTörlés
  22. Trin!
    Köszi!
    A csuda gondolta hogy ilyen veszélyes ez a süti:-)

    VálaszTörlés
  23. ó, hogy nem olvastam előbb...akkor karamellizált lett volna az enyém is... na, a következő...

    VálaszTörlés
  24. Nyam, nyam... mást nem tudok mondani. :-) nyam, nyam

    VálaszTörlés