csütörtök, november 12, 2009

A körözött Kőrözött




Tudom,alaprecept.
Gyerekkoromban az volt egy téli este fénypontja,amikor anyám fogta a nagy piros műanyag tálat,elővette a hűtőböl a juhtúrót,beleslattyintotta a tálba és nekiállt kavarni.Időnként szórt bele valamit,majd megint kavart,szórt,kavart és kóstolt.Mi nem.Csak a végeredményt.Hát az.....Nagyon finom volt.
Viszont a juhtúró már akkor sem számított olcsó árunak,így nagyon ritkán került az asztalunkra,előbb tehéntúróval készítve,utóbb már sehogy,egyszerűen kikopott az étrendünkből a kőrözött.
Nagyapám vödörszámra képes lett volna enni,szerinte a kőrözött lelkét a kortynyi sör adja meg,anélkül nem olyan.Jó,de mégse olyan.Biztos tudta mit beszél,nagy alkoholszakértő volt az öreg:-)
Aztán nem is oly rég beszélgettem a szomszédommal és valahogy felvetődött a kőrözött.Másnap pedig megláttam,hogy a boltban akciós{de sajnos így sem olcsó}a juhtúró.Férjem nem igazán szereti,így vettem mellé tehéntúrót is,hogy oldja a juhtúró csípős fanyarságát.
Ma reggel nekiálltam,beleslattyintottam a KÉK nagy tálamba,kavartam,fűszereztem,kavartam,szórtam,kóstoltam és -bár kisebb durcáskodás után{-Most miért bontod fel a sörömet?Estére kimegy belőle az erő!}belekerült az a kis sör is,mondhatom remek kőrözöttet állítottam elő.Férjem csak a végeredményt kóstolta egy szelet rozskenyéren,szerinte így volt jó,ahogy volt.


Kőrözött

  • 250 gr juhtúró
  • 250 gr tehéntúró
  • 100 gr vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 fej hagyma
  • 10 gr pirospaprika
  • őrölt köménymag
  • bors
  • 1 kortynyi sör
A vajat habosra kavarjuk.A kétféle túrót,a finomra vágott hagymát,paprikát köménymagot,sót,borsot,{ezeket apránként,kóstolás után}tejfölt,sört összekeverjük és 3 órára hűtőbe tesszük,hogy az ízek összeérjenek.Lehet frissen is fogyasztani,csak akkor lágyabb lesz az összhatás.


A maradékot be lehet tenni a hűtőbe,csak takarjuk le alufóliával,hogy  semmi ne vegye át az illatát illetve,hogy ő se legyen hűtőszagú.

15 megjegyzés:

  1. Imádom. Imádom. Imádom.
    Bármikor:DDD

    VálaszTörlés
  2. Nyammm.
    Vaj nélkül szoktam, egészen lágy krémmé keverem. És kenyér nélkül retekkel, kiskanállal falom be. A sört ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Sör? Én nem ihatok, de jó ötlet. Egyébként imádom!!! Jó kis fehér paprikával....

    VálaszTörlés
  4. Nyafkamacska!
    A vajat én azért szoktam,mert így emlékeztem.Szemcsésebb marad a túró és mégis kenhető.A sör pedig ad neki egy kis kesernyés ízt,nagyon finoman de ott van.
    Andi!
    Húha,most jutott eszembe,hogy a férjem vett tegnap paprikát.Hogy milyen lökött vagyok.A maradék abban lesz szervírozva :-)

    VálaszTörlés
  5. Én még nem ettem juhtúróval, de ami késik... :)

    VálaszTörlés
  6. Jó vastagon egy szelet friss kenyérre kenve.
    Jaj, de szeretem!!!!

    VálaszTörlés
  7. Én is imádom :-) Sok-sok hagymával!!!

    Ahogy olvastalak, nálunk ilyen volt a melegszendvics-krém. Konzerv májkrém, konzerv vagdalt hús, főtt tojás, mustár, hagyma. Jaj de szerettem! Szeretem ma is :-)

    De látom, ezek szerint nem a tál színétől függ a végeredmény :-)))

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    És jó sok köménymaggal!!!!
    Nem,nem a tál színétől függ.Nem szeretem a piros színű edényeket,de a csíkos bevásárlószatyroktól is kiver a víz.Ez azonban egy másik történet és nem kapcsolódik ide:-)

    VálaszTörlés
  9. Imádom,de még sört nem raktunk bele sosem...
    De a történet a slattyintással aranyos volt:-))

    VálaszTörlés
  10. A vaj nekem is újdonság, viszont én is sörrel készítem annyi különbséggel, hogy snidlinget is szórok bele - egy kis pluszt ad neki. Egyébként régi kedvenc. :)

    VálaszTörlés
  11. Sok köménymag az kötelező-úgy szeretem. A sörös tipp szuper lehet-kipróbálom! Köszi!!

    VálaszTörlés
  12. Andi!
    Nem lehet benne érezni,remekül aláfest:-)
    Puszedli!
    Akkor nálatok extra hagymás.
    Trin!
    Bátran próbáld ki,mint írtam,nem lehet érezni a sört.

    VálaszTörlés