vasárnap, november 22, 2009

VKF! XXX-Sütőtökös kalács/ Pumkin Challah



Végre-valahára én is megkóstolhattam az idei sütőtöktermésünket.


Bár a sütőtök szerintem úgy jó ha a dér megcsípi{vagy a mélyhűtő hidege}férjem megpróbált csak úgy egyet felvágni és olyan szép sárga belseje volt,hogy gondoltam megsütjük így.


A sütőtököt nagyon szeretem,imádom,a télen sütőtökhegyeket vagyok képes elpusztítani és bár számtalanszor elhatározom hogy különböző recepteket fogok vele kipróbálni,rendszerint megbukok,mert elég csak meglátnom a sült tököt,elég megéreznem az illatát és szó szerint el vagyok veszve.Nekem a legkiválóbb csemege és munka sem sok van vele.


A sütőtökpüré elkészítése pedig gyerekjáték,egy villával nagyon könnyen előállítható.Ha lesz egyszer gyermekem,soha nem fog bolti sütőtökpürét enni az egyszer biztos.Bár nem tudom milyen ízű a bolti,a házi nagyon finom,édes,selymes ízű,csodás sárga színű napsütötte egyszerűség ebben a lucskos-pocskos időben.


Ezt a receptet régóta kerülgetem, de a fentebb olvasható okok miatt nem került kipróbálásra.Most azonban erőt vettem magamon és ellenálltam,úgyhogy létrejöhetett ez az illatos,finom,puha sütőtökös kalács.A recept természetesen Martha Stewart-é.Ami másnak P.H,J.O,N.L avagy S.J az nekem Martha.


{Majdnem megrendeltem egy{több} könyvét az Amazon-ról,de rájöttem,hogy olyan sok a szakácskönyvem,hogy Dunát lehetne vele rekeszteni,így fájó szívvel mondtam le róla.}









Sütőtökös kalács/Pumpkin Challah

  • 1 tk száraz élesztő
  • 1/2 csésze melegvíz
  • 5 db tojássárgája
  • 1/2 ek só
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/4 csésze méz
  • 1 csésze házi sütőtökpüré
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűbors
  • 4 csésze liszt
      1 csésze=250 ml


Megsütöttem a tököt,kihűtöttem majd a megsült,puha belsejét kikapartam, egy villával összetörtem és annyi vízzel higítottam,amennyiről azt gondoltam,hogy olyan állagúvá tette mint a bolti püré.{Fenti képen a hígított látható}.







Utána mindent a kenyérsütőgépbe pakoltam és megdagasztattam,majd áttettem a kelesztőtálamba,1 órát kelt,újra átgyúrtam,megint kelt 20 percet.Gyúrótáblán megformáztam,majd sütőpapírral bélelt formába tettem és a duplájára kelesztettem ismét.Tetejét lekentem tejföllel és 200 fokon szép pirosas-barnára sütöttem.Rácsra téve hütőttem ki.






Fantasztikusan gazdag illatú,gyönyörű sárga kalács.A sütőtök és a fűszerek enyhén érezhetőek mégis nagy harmóniában vannak egymással.Semmi sem dominál benne,inkább a mi húsvéti kalácsunkhoz tudnám hasonlítani.Kicsit édeskés,puha,foszlós kalács.


Nekem így ízlett a legjobban,egy csésze frissen főzött kakaóval.



Mivel olyan jó karácsonyi íze,illata van,és mert jó sokáig puha és szaftos marad,gondoltam mégis benevezek vele utólag a VKF-re.







9 megjegyzés:

  1. Hah, jó az a "B" betű... És értem, hogy miért!

    VálaszTörlés
  2. Szepy!
    Most sírok!Csak a B betű tetszik?
    És igen,azért van ott.

    VálaszTörlés
  3. Hú de szép színe van a kalácsnak!
    Bizti finom is. A gyerekeim nem eszik a sütőtököt, lehet ebben a formába kéne eléjük adni.

    VálaszTörlés
  4. Andi!
    Köszi:-).
    Azért enyhe sütőtök íze van.

    VálaszTörlés
  5. Micsoda gyönyörű sárga színű kalács!!! Csodás lett!!
    Köbö simán bevállalta???

    Off: a Bellyn kívül más oka is van netán a B-nek??? :OOOO Nem tudom:( És piszok kíváncsi vagyok:)))

    VálaszTörlés
  6. Trin!
    Köszi.
    Hááááááááttttt,kellett egy kis noszogatás,de ment simán.Tekintve,hogy nem sült más süti:-)
    Nálam nincs más oka a B betűnek.

    VálaszTörlés
  7. Nagggyon helyes :-)

    Régesrég, mikor csak ezek a szántóföldi tökök voltak, vettem bóti sütőtök bébiételt. Nem rossz, sztem az egyedüli, amit talán adnék gyermeknek.

    De nem fogok. Mert gasztroanyuka leszek :-) És pont.

    VálaszTörlés
  8. VKF!
    Köszi!
    Kiskukta!
    Mmmhhhmmmm.

    VálaszTörlés