hétfő, november 16, 2009

Zöldséges rizseshús




Nekem a rizs a mumusom.Nem tudom/tam elkészíteni sehogy,eddig vagy kemény maradt vagy szétfőtt,mindenestre nem lett jó.Maradt Sam bácsi rizse,azt elrontani nem nagyon lehet,de nem olyan.
Kikértem több ember tanácsát,többek között ChefViki is leírta,hogy ő hogy  készíti,de csak azt értem el,hogy kipattogtattam a rizst,míg vártam hogy üvegesre piruljon.Mondjuk legalább már ilyet is tudok.
Puffasztott rizst:-).
A másik tuti módszer pedig állítólag a kuktában főzés,de mivel nincs kuktám így nem lett semmi a dologból.
Nemrég megláttam Szepykénél a rizseshúst,ezer éve nem ettem már és annyira megkívántam,hogy megfogadtam,ha nekem kell megennem az összes elrontott rizst{vagy a kutyának:-)}akkor is az lesz.Meg borsó.Mert azt is szeretem.
Nekiálltam.Követtem Szepyke instrukcióit.
Férj aggódva nézett a lábas felé,de szólni nem mert,látva elszánt arcomat,hallva még elszántabb hangomat.
A rizs nagyon finom és pont jó lett.
Annyira örültem neki,mint majom a farkának,pedig csak egy egyszerű rizseshús volt.De olyan érzés volt nekem,mintha megmásztam volna a legmagasabb hegycsúcsot,melyen a zászló a férjem felfelé mutató hüvelykujja volt,jelezvén hogy okés az étel.


Zöldséges rizseshús

  • 80 dkg lapocka/comb
  • 2 fej hagyma
  • olaj
  • pirospaprika
  • bors
  • 40 dkg rizs
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 kis darab répa felkockázva
  • víz
A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon megpároljuk.Beletesszük a pirospaprikát,elkeverjük és felöntjük kevés vízzel,hogy ne égjen meg.Rátesszük a húst,sózzuk,borsozzuk és fehéredésig sütjük,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fedő alatt majdnem puhára főzzük.Kevés olajon pár percig pirítjuk a rizst,majd a húshoz adjuk a répával együtt.Felöntjük annyi vízzel,amennyi rizs mennyiségének kétszerese.Sózzuk,borsozzuk és lassú lángon készre főzzük.A vége felé beleszórjuk a borsót is,mert ennek nem kell sok főzési idő.Így friss marad az íze.


Felbontottunk egy üveggel a nemrég eltett zöldparadicsomból.Eszméletlen finom lett,köszönjük Egycsipet!




7 megjegyzés:

  1. Mintha rólam szólna a bejegyzésed. Nekem is mumus a rizs, nekem sincs kuktám, és én is végül a gyorsrizs mellett szoktam maradni.
    Viszont van egy csomag libaaprólékom, jó lenne egy ludaskásának, azaz rizseshúsnak.
    Lehet, hogy nekilátok én is.

    VálaszTörlés
  2. A zöld paradicsomból küldhetnél, úgy imádom.:-)
    Nagyon guszta a rizses hús is, örülök hogy sikerült!
    Én csak kicsit futtatom meg olajon, meleg vizet öntök rá, alufóliát teszek a tetejére, és be a sütőbe.
    Nem baj ha nem pereg a rizs. A Kínaiak se pergősre csinálják, hogy ennék pálcikával akkor.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Ha azt szeretnétek, hogy mindig nagyon finomra és pont jóra sikerüljön a rizs, akkor javasolhatom Duende receptjét is. Én is csak azóta tudok normális rizset főzni, amióta ő "megtanított": http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/06/rizibizi-es-rizsfozes-rejtelmei.html
    Remélem, segíthettem!:)

    VálaszTörlés
  4. Andi!
    És mennyi vízet öntesz rá?
    A paradicsom pedig megy,csak nyisd ki időben az ablakot:-)
    Sedith!
    Megnézem,szeretek Duendénél időzni.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Nekem eddig még szerencsém volt a rizzsel. Bár nagyon kezdö konyhatündér koromban elöfordult, hogy olyan, de olyan mázgás volt! :)) A rizseshúst pedig nagyon imádom!

    VálaszTörlés
  6. Nem sokat, épp hogy ellepje, és tilos megkavarni!!!

    VálaszTörlés